Ko ima pravo na akcije?

Ko ima pravo na besplatne akcije javnih preduzeća koje će biti deljene građanima? Imaju li pravo na akcije izbeglice, građani sa dvojnim državljanstvom, oni koji su već dobili akcije na poklon ili su ih nasledili?

Fokus

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2008.

15:59

Default images

Prijavljivanje za besplatne akcije javnih preduzeća znači traje do 31. jula ove godine. Pravo na besplatne akcije imaju svi građani koji su stekli punoletstvo do kraja prošle godine i državljanstvo Srbije do 3. januara ove godine, a imali su prebivalište u Srbiji na dan 30. juna prošle godine. Uz to uslov je i da do kraja roka za evidentiranje budu upisani u birački spisak i da do sada nisu dobili besplatne akcije. Lična karta i kartica banke u kojoj građani imaju račun su jedini dokumenti koji su potrebni, a ako nemaju račun Poštanska štedionica im to besplatno otvara

Gde i kako mogu da proverim da li sam u evidenciji građana koji su dobili akcije?

Možete proveriti tako da uputite pismeni zahtev Agenciji za privatizaciju, na adresu: Agencija za privatizaciju, Trg Nikole Pašića broj 5/VI, pri čemu ste obavezni da u zahtevu dostavite svoje ime, ime oca, svoje prezime i jedinstveni matični broj građana.

Da li imam pravo na besplatne akcije, čak i ako sam dobio jednu akciju, bez ikakve vrednosti?

Ne, nemate pravo, zbog toga što ste ostvarili pravo na besplatne akcije po ranijim zakonima.

Da li imam pravo na besplatne akcije, ako mi je firma posle podele akcija otišla u stečaj?

Ne, nemate pravo jer ste već ostvarili pravo na besplatne akcije.

Da li imam pravo na akcije, pošto je privatizacija firme (u kojoj sam dobio akcije) poništena?

Ne, nemate pravo jer ste već ostvarili pravo na besplatne akcije.

Da li se samo lično preuzete akcije od društvenih preduzeća uz potpis smatraju dobijenim akcijama? U suprotnom?

Sve akcije koje je građanin upisao bez naknade, u društvenim preduzećima u skladu sa ranijim propisima, bez obzira na to da li su mu lično uručene ili ne, smatraju se dobijenim akcijama. U tom smislu, građanin koji je stekao ovakve akcije, ne može da ostvari to pravo po ovom zakonu.

Gde i kako da proverim da li sam na spisku radnika koji su dobili akcije?

U knjizi akcionara preduzeća u kome ste upisali akcije ili preko brokera u Centralnom registru, ako preduzeće ne vodi knjigu akcionara.

Šta da radim ako sam pogrešno upisan da sam dobio akcije?

Upis akcija u Centralni registar HOV vrši se po zahtevu preduzeća u kome imate upisane akcije. Obratite se svom preduzeću.

Da li interno raseljena lica imaju pravo na akcije?

Da, pod istim uslovima kao i ostali građani. Samo što ova lica treba da, pored lične karte i broja dinarskog računa donesu na uvid i legitimaciju raseljenog lica ili zeleni karton i da daju izjavu o tačnoj adresi na koju da im se dostavi potvrda o upisu u evidenciju građana koji imaju pravo na besplatne akcije.

Da li izbeglice imaju pravo na akcije?

Da, ako su stekli državljanstvo, pod istim uslovima kao i ostali građani.

Da li izbeglice gube neka prava u zemlji iz koje potiču, ako dobiju akcije u Srbiji?

To se uređuje zakonima zemlje iz koje potiču, a ne ovim zakonom.

Da li lica koja poseduju nasleđene akcije imaju pravo na besplatne akcije?

Da, lica koja već poseduju nasleđene ili kupljene akcije imaju pravo dobijanja besplatnih akcija.

Da li dvojno državljanstvo ikako utiče na pravo na akcije?

Ne.

Radio sam u društvenom preduzeću i nisam dobio akcije po ranijem Zakonu o Privatizaciji. Zatim sam prešao da radim u javno preduzeće. Da li imam pravo na akcije od JP kao i ostali građani?

Da, ali nemate pravo po oba osnova. Možete da birate opciju koja je povoljnija za vas: ili akcije svog JP srazmerno godinama staža, ili novac i akcije od svih JP, kao i svi građani.

Da li imam pravo na akcije? Već 12 godina živim u Srbiji, a doskora sam imala državljanstvo SCG. Rođena sam u Crnoj Gori i sada planiram da podnesem zahtev za srpsko državljanstvo.

Zakon predviđa da lica koja imaju državljanstvo Srbije na dan 3.1.2008. godine imaju pravo na besplatne akcije. U toku su konsultacije sa Ministarstvom unutrašnjih poslova oko razjašnjenja statusa građana koji su u vašoj situaciji.

Šta je sa ljudima koji su samo delimično ostvarili pravo na akcije i nisu ih naplatili, jer novi vlasnik firme nije isplatio već samo zaostale plate bivšim radnicima?

Oni su ostvarili pravo na besplatne akcije kao zaposleni i nemaju pravo da se prijave kao građani.

U medijima je objavljivano da radnici komunalnih preduzeća neće moći da dobiju besplatne akcije prilikom privatizacije svog preduzeća ukoliko se prijave za dobijanje akcija velikih javnih preduzeća bez naknade.

To je tačno. Građani koji su zaposleni u komunalnim preduzećima mogu da biraju da li će se sada prijaviti kao građani ili će čekati privatizaciju svojih preduzeća da ostvare to pravo kao zaposleni, ali ne mogu ostvariti besplatne akcije po oba osnova.

Da li imam pravo na akcije, s obzirom na to da mi je firma dodelila akcije, ali je potom otišla u stečaj i izvršena je njena likvidacija? Nikada nisam dobio dividendu i od firmi u kojima sam radio nisam dobio akcije.

Radnici koji nisu dobili akcije firme zbog stečaja imaju pravo na upis besplatnih akcija. Međutim, vaš suprug bi morao da se obrati Agenciji za privatizaciju i da proveri da li je evidentiran kao vlasnik akcija "Proletera", jer u slučaju da vlasništvo postoji ne može ostvariti pravo na besplatne akcije.

Da li građani koji su državljani Crne Gore, ali su podneli zahtev za srpsko državljanstvo u decembru 2006, imaju pravo na akcije? Da li ima veze to što ti građani rade u Srbiji, plaćaju porez i nalaze se u glasačkom spisku?

Ukoliko građanin dobije državljanstvo, a u tom dokumentu stoji da je predmet rešen zaključno sa 3. januarom ove godine, imaće pravo da se evidentira za besplatne akcije. Međutim, ukoliko državljanstvo bude odobreno posle 3. januara, nećete ima pravo na akcije.

Dobio sam akcije na poklon. Imam li pravo na besplatne akcije?

Ukoliko lično niste dobili akcije nijednog preduzeća u toku privatizacije, imate pravo na besplatne akcije. Poklon i nasledstvo nemaju nikakve veze s podelom besplatnih akcija javnih preduzeća.

Da li pravo na besplatne akcije imaju fizička lica koja su preko brokerskih kuća kupila akcije i već trguju njima?

Građani koji su samostalno kupovali akcije na berzi imaju pravo na besplatne akcije.

Da li pravo na besplatne akcije imaju oni koji pune 18 godina tokom trajanja poziva na upis akcija?

Na besplatne akcije javnih preduzeća imaju pravo samo oni koji su napunili 18 godina zaključno sa 31. decembrom 2007. godine.

Zašto radnici koji imaju upisan staž kod privatnika nemaju pravo na besplatne akcije po godini staža?

Zato što svi građani dobijaju jednako i nezavisno od toga da li su radili, kada su radili, kod koga su radili, bitno je samo da imaju 18 godina, osim ako su radili u javnim preduzećima.

Da li pravo na besplatne akcije imaju i lica na izdržavanju zatvorskih kazni?

Tako je. Sa Upravom za izdržavanje zavodskih sankcija organizovan upis akcija i tu neće biti problema.

Ministar Mlađan Dinkić je najavio da će predložiti izmene Zakona o besplatnoj podeli akcija kojom će se ispraviti, kako je rekao, nepravde koje mogu proizići iz sadašnjeg teksta Zakona. Šta to znači?

To znači da se u ovom trenutku razmišlja građanima koji su dobijali akcije u društvenim preduzećima koja su odlazila u stečaj ili su te akcije postale bezvredne ili minimalnih vrednosti. Jedna od mogućnosti jeste da svoje akcije koje ne vrede dovoljno, ispod određenog su limita ili su potpuno bezvredne, praktično prepuste državi, a zauzvrat da dobiju mogućnost da se evidentiraju za ove akcije kao i ostali građani.

Takođe, izmenama bi se ispravila još jedna nepravda da se i licima koja nemaju poslovnu sposobnost, koja imaju starateljstvo, omogući besplatna dodela akcija.

Ukoliko se prijavim za ove besplatne akcije da li ću imati pravo da dobijem akcije sopstvenog preduzeća ako se i ono jednog dana bude privatizovalo?

Ne. Svako mora da proceni u ovom trenutku, pre nego što se evidentira za besplatne akcije, da li će njegovo preduzeće imati veću vrednost, odnosno paket koji će dobiti od privatizacije tog konkretnog društvenog preduzeća više vredeti od ovih očekivanih 1.000 evra. Najbolje je konsultovati se sa nekim ko se bavi tim poslovima, sa nekim od brokera Beogradske berze koji znaju da procene unapred postignutu vrednost društvenih preduzeća koja su u procesu privatizacije.

Da li dobija besplatne akcije neko ko je upisan za dodelu akcija u svom preduzeću, a nije ih dobio?

Ako je neko upisan da dobije akcije u svom preuzeću, ali ih nije dobio, to znači da on svoje pravo da dobije besplatne akcije nije ostvario. Samim tim ima pravo da se upiše za besplatne akcije kao građanin.

A da li posle mogu da dobiju i akcije svog preduzeća?

Ne, ne mogu da dobiju. Ljudi moraju da donesu odluku da li hoće da se prijave za besplatne akcije koje mogu da dobiju u periodu od tri godine ili da sačekaju privatizaciju svog preduzeća. Ta odluka je apsolutno na njima.

Pravo na besplatne akcije se ne gubi ako ste ranije kupili akcije preko brokera na Beogradskoj berzi, ako ste ih nasledili ili dobili poklonom?

Tačno.

Zaposleni u Delta Đenerali osiguranju su dobili određeni broj akcija od osiguranja Đenerali iz Trsta. Da li to predstavlja prepreku za ostvarenje prava na besplatne akcije?

To ne predstavlja prepreku, jer to je privatna kompanija, pa akcije nisu dobijene u procesu privatizacije, niti od društvenog ili državnog kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: