Region 0

15.04.2024.

11:12

Grad milionera: Živinice imaju mnogo više "onih sa 6 nula" nego Berlin

Informacija da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu buru reakcija u javnosti, a ovo mesto prozvano je "gradom milionera".

Izvor: biznisinfo.ba

Grad milionera: Živinice imaju mnogo više "onih sa 6 nula" nego Berlin
Shutterstock/Julenochek

Podeli:

Ovaj podatak u razgovoru za BiznisInfo.ba je izneo dr. Samir Vildić, predsednik UO Fondacije poduzetnika u BiH. Prema njegovim rečima, statistički (odnosno procentualno prema broju stanovnika) Živinice imaju mnogo više milionera nego jedan Berlin, odnosno imaju isto milionera kao jedan Keln.

Pomenuti portal je ranije, istražujući istinitost ovog podatka, došao do informacije da je u Živinicama u 2022. godini bilo 110 kompanija koje su imale prihode od preko milion KM, iz čega su zaključili da je realno da ukupno u gradu ima više od 150 milionera (detaljnije obraloženje niže u tekstu).

Sada su objavili novi podatak. Prema ažuriranim informacijama, broj "milionskih" kompanija u Živinicama je porastao u 2023. godini na 117. Istovremeno, mnoge od ovih kompanija su poboljšale svoj rezultat – neke za po nekoliko miliona, a neke i za nekoliko desetina miliona maraka.

Ukupni prihodi ovih kompanija, dakle, značajno su porasli, kao i broj onih koji su se premašili spomenuti iznos u prihodima.

Iz svega valja zaključiti da je broj milionera u Živinicama prošle godine verovatno porastao za desetak građana koji su se priključili "klubu milionera".

Ovo ne čudi, jer je grad poznat po svom ambijentu da je "prijateljski" nastrojen prema biznisu. Na primer, prema podacima iz 2021, u Živinicama firmu možete otvoriti za dva sata, a dobiti građevinsku i urbanističku saglasnost za tri dana. Stoga nije slučajno što u industrijskoj zoni Ciljuge 2 posluje veći broj domaćih i stranih kompanija, među kojima su ozbiljni investitori iz Austrije i Nemačke.

Osim toga, stanovnici ovog grada poznati su kao vredni i mnogi od njih bave se privatnim biznisom. Također, već sama vožnja kroz Živinice pokazuje da se radi o gradu sa dobrom kupovnom moći, s obzirom na ogroman broj prodajnih objekata u kojem se nude sve vrste robe.

Napomenimo da, kada se govori o "milionerima", tu se ne misli na ljude koji imaju milion KM u kešu, već one koji imaju ukupnu imovinu u toj vrednosti.

Firma koja ima godišnji promet od milion KM ne mora nužno vredeti toliko na tržištu. Vrednost firme zavisi i od drugih faktora, poput imovine, dugova, profitabilnosti itd. Isto tako, firma koja ima manji godišnji promet može vredeti preko milion maraka, ako je zdrava i visokoprofitabilna. Pritom treba naglasiti da neke firme imaju više vlasnika, odnosno da iza nekih od njih stoji više milionera.

Dalje, nisu svi milioneri zahvaljujući firmama. Neki svoje bogatstvo baziraju na drugoj vrsti imovina, najčešće na nekretninama. U Živinicama ima veliki broj luksuznih nekretnina, od kojih su mnoge izgrađene poslednjih godina.

Za kraj portal donosi ekskluzivni spisak 10 najvećih kompanija u Živinicama po ukupnim prihodima u 2023. godini:

Omega – 95.794.751 KM
Profine BH – 67.461.161 KM
Alfe-MI – 63.837.058 KM
AFT Bosnia 52.615.225 KM
Elsta Mosdorfer Bosnia – 51.634.092 KM
Disk – 41.864.825    KM
Sonra – 40.533.021 KM
Star-Centar – 29.753.234 KM
Aden – 22.618.793 KM
Deceuninck – 17.707.803 KM

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: