Kako izbor materijala za gradnju kuće utiče na vaše zdravlje

Sa pojavom termina "bolesti modernog društva" niko više ne dovodi u pitanje uticaj okoline i dinamike života na naše zdravlje. Svest o zdravoj ishrani i zdravim navikama je trajno promenjena. Ali kada je u pitanju koliko na zdravlje utiče naša životna sredina, izgleda da jako sporo razvijamo svoju svest. Ne tako davno su se poslednji stanari iselili iz azbestnog naselja, a sećamo se i afere sa „smrdljivim zgradama“.

Tako se i danas, tu i tamo uz kafu, provuče priča o radioaktivnosti betona ili različitim istraživanjima na slične teme. Međutim, kada se iskreno zapitate, niko od nas nema jasnu predstavu o kakvim proporcijama štetnih uticaja se radi. I šta to zaista za nas znači?

Postavili smo pitanje arhitekti Đorđu Bajilu, iz DBA biroa iz Novog Sada, koji materijal za gradnju on smatra zdravim i koji bi materijal preporučio.

“Prilikom gradnje polazi se od namene objekta koji treba da zadovolji određene potrebe. Materijal sa kojim gradimo mora da ispunjava projektovane standarde: energetska efikasnost, protivpožarnost, termoizolacija, i naravno da nema štetnih efekata za ljude i životnu okolinu. Materijal koji smatram kvalitetnim i koji zadovoljava visoke svetske standarde u gradnji je Ytong Termoblok. On je proizveden od prirodnih sirovina: kvarcnog peska, cementa, kreča i gipsa, pa je time ekološki građevinski materijal i omogućava zdravo stanovanje”, kaže za naš portal arhitekta Đorđe Bajilo.

Osim čvrstoće, kod građevinskog materijala je vrlo važno da ima dobru paropropusnost, što onemogućava pojavu kondenzacije na zidovima i stvaranje vlage. Tako zidovi mogu “nesmetano da dišu”, čime se mehanički štiti zgrada i produžuje joj se vek trajanja, a uspostavlja se zdrava mikroklima. Što je parapropusnost veća , zdraviji su uslovi stanovanja.

Na pitanje da li građevinski materijali “zrače”, arh. Bajilo nam je rekao da svaki materijal ima određenu dozu prirodne radioktivnosti.

“Određenu doza “zračenja” je normalna, jer sve u prirodi zrači. Kada pričamo o građevinskim materijalima postoje određeni propisi o dozvoljenom nivou zračenja, jer ne može da se dozvoli štetno zračenje po zdravlje ljudi. Ytong ispunjava sve standarde, tako da je čak i zračenje kod Ytonga manje nego kod drugih građevinskih materijala, jer to najviše zavisi od zapreminske mase, odnosno težine materijala. Što je materijal lakši, i prirodna doza zračenja je manja. Na primer, procenat prirodne radioaktivnosti mu je 3,5 puta manji od opeke, jer je i otprilike toliko puta lakši od nje. U procesu proizvodnje Ytong-a nema pečenja, tako da mu i to daje prednost u odnosu na neke druge građevinske materijale”, rekao je arhitekta Đorđe Bajilo.

Ytong je kao čisti mineralni građevinski materijal nesagoriv i pruža vrhunsku zaštitu od požara, a ima i veliku otpornost na zemljotres, što je u današnim uslovima gradnje izuzetno bitna osobina.

O kakvom izuzetno kvalitetanom materijalu je reč, govori i činjenica da se u svetu Ytong koristi već čitav vek, a u Nemačkoj, odakle nam Ytong Termoblok i dolazi, izabran je kao brend veka u oblasti građevinskih materijala.

PR

MAXI šansa firmama koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom

Život osoba sa invaliditetom svakog dana obeležen je brojnim preprekama kojih najčešće nismo ni svesni. Od onih najosnovnijih kao što je pristupačnost i neprilagođenost javnog prostora, do diskriminacije, nedostatka razumevanja čak i od najbližeg okruženja. Procene su da u Srbiji ima više od 600.000 osoba sa invaliditetom, a veliki korak u lakšem funkcionisanju u svakodnevnom životu predstavlja njihovo zaposlenje. Svetski dan osoba sa invaliditetom obeležava se upravo danas, 3.decembra, pa je i pokretanje teme koliko kompanije vode računa o tome da im pruže posao od velikog značaja.

biz: pr ponedeljak 4.12. 12:38 Komentara: 0

Više od hiljadu dece kroz igru učilo o reciklaži

Đaci pet osnovnih škola u Beogradu su tokom novembra imali priliku da kroz edukativne radionice nauče brojne korisne informacije o reciklaži, a najviše pažnje im je privukao praktični deo gde su naučili kako se od otpada prave novi korisni proizvodi.

biz: pr četvrtak 30.11. 14:30 Komentara: 0
strana 1 od 25 idi na stranu