Aktuelno 3

23.03.2024.

10:08

U Beogradu na vodi prodato 7.000 stanova

U naselju Beograd na vodi useljeno je 17 zgrada, a još 23 su blizu useljenja ili u raznim fazama izgradnje, izjavio je za Tanjug direktor prodaje u Beogradu na vodi Milovan Savić

Izvor: Tanjug

U Beogradu na vodi prodato 7.000 stanova
Depositphotos/ogipetrovic94

Podeli:

Dodao je da je useljeno više od 3.000 i prodato oko 7.000 stanova, što je prema njegovim rečima premašilo početna očekivanja.

"Kada je projekat krenuo 2015. godine, nismo očekivali da ćemo izgraditi ovoliki broj kvadrata ovako brzo. Plan kao plan postoji od prvog dana i on uključuje da se na ovom prostoru od 100 hektara izgradi oko dva miliona kvadrata, ali ovako brzu gradnju nismo očekivali", rekao je on.

Kada je reč o cenama kvadrata u naselju, ocenio je da postoji fama da su stanovi tu samo skupi i naveo da u Beogradu na vodi ima i stanova po ceni od 3.300 i 3.400 evra po kvadratu bez poreza na dodatu vrednost.

"To su početne cene i imamo veliki izbor stanova po tim cenama, među kojima su neki relativno skoro useljivi. Istina je da imamo i stanove po ceni većoj od 5.000 i 7.000 evra, dok su stanovi u kuli Beograd kao najreprezentativnijem objektu i do 10.000 evra, ali ako govorimo o prosečnoj ceni stana, ona se kreće od 3.400 evra pa naviše", naveo je Savić.

Ogromna većina stanova kupuje se kešom, a kreditnih kupaca je tek oko šest do sedam odsto, s tim što se, kako ističe sagovornik Tanjuga, keš kupcima omogućava da nekretnine plate kroz više rata u roku od tri do tri i po godine. U naselju se godišnje proda oko 1.500 stanova, prosečan kupac dolazi da kupi stan u trenutku kada počinje njegova gradnja, pa se sada prodaju stanovi koji se završavaju 2027. godine. Kupci se, navode u Beogradu na vodi, odlučuju da kupuju stanove u ovom naselju zato što je projekat osmišljen do detalja, pa se u njemu nalaze i parkovi, šetališta, promenada, mesta za šoping i drugo.

"Gradiće se ili se već grade vrtići, škole, kulturni sadržaji. Sve je to Beograd na vodi. Naravno važan deo je i zelenilo. Beograd na vodi ima velike zgrade, ali 40 odsto ukupnog broja kvadrata je pod raznom vrstom zelenila", istakao je on.

Ove godine se završava veliki broj zgrada niz Savsku ulicu, istakao je Savić i najavio da će se neposredno uz hotel Bristol, čije je otvaranje planirano tokom ove godine, graditi zgrada koja će biti tzv. brendirani tip stanovanja, što je novi trend u svetu a zaživeće i kod nas. Govoreći o tome kakvo se stanje na tržištu nekretnina može očekivati u narednom periodu, Savić je rekao Tanjugu da o tome može da govori samo sa stanovišta Beograda na vodi i istakao da se kada je reč o novogradnji, četiri od pet stanova skupljih od 3.000 evra po kvadratu, proda upravo u ovom naselju.

"Sa te strane, Beograd na vodi diktira i trendove kako stanovanja, tako i cena. Iz našeg iskustva, a prodajemo 1.500 stanova godišnje, mogu da kažem da nema nikakvog zastoja tržišta. Naše tržište je konstantno, čak i raste i imamo planove da raste, naročito do 2027. i do Ekspa, kada se planira novo povećanje cena i u ovom projektu", naveo je on.

Najskuplji stan prodat u Srbiji u 2023. godini je bio površine 383 metara kvadratnih u Beogradu na vodi po ceni od 2.601.888 evra, a najskuplja cena po kvadratu postignuta je u istom kompleksu od 11.475 evra, objavio je ovog meseca Republički geodetski zavod. Podaci RGZ sa tržišta nepokretnosti za 2023. pokazuju da je u Srbiji došlo do stabilizacije i smirivanja na tržištu nakon dvogodišnjeg, izrazito dinamičnog rasta, koji je usledio posle izbijanja pandemije korona virusa. Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 4.802.000 evra.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Zaboravljeni porez se opet vraća

Zaboravljeni porez opet se vraća i to onaj na nekretnine. Iz Vlade Hrvatske ponovno stiže najava o njegovom uvođenju, a sve s ciljem da se smanje cene kuća i stanova koje su otišle u nebo.

10:26

11.7.2024.

1 d

Svet

Pokajali se – ipak neće ruski gas

Austrijsko ministarstvo za energetiku objavilo je u utorak da je osnovalo komisiju koja bi trebalo da analizira ugovor domaće energetske kompanije OMV i ruskog Gasproma o snabdevanju gasom i razmotri mogućnosti njegovog raskida.

8:11

11.7.2024.

1 d

Podeli: