Aktuelno 3

19.03.2024.

13:07

Iznajmljivanje apartmana više neće biti isto: Šta se menja

Evropska unija je donela nova pravila za iznajmljivanje apartmana.

Izvor: Investitor

Iznajmljivanje apartmana više neće biti isto: Šta se menja
Shutterstock/Song_about_summer

Podeli:

Države članice Evropske unije konačno su potvrdile novu uredbu o prikupljanju i razmeni podataka o uslugama kratkoročnog iznajmljivanja smeštaja koja će omogućiti veću preglednost iznajmljivača i njihovih nekretnina i stvoriti preduslove za postizanje ravnoteže između turističkog i dugoročnog najma.

Nova uredba trebalo bi da poveća transparentnost u području kratkoročnog iznajmljivanja smeštaja i pomogne javnim telima da regulišu taj sve važniji deo turističkog sektora. Reč je o poslednjem koraku u postupku donošenja odluka.

Savet EU je odlukom odobrio stav Evropskog parlamenta, čime je zakonodavni akt donesen, prenosi Investitor.

Nakon što je potpišu predsednica Evropskog parlamenta i predsednik Saveta, uredba će biti objavljena u Službenom listu EU i stupiće na snagu 20. dana od objave. Počinje da se primenjuje 24 meseca nakon stupanja na snagu.

"Prikupljanjem i razmenom podataka omogućiće se uspostavljanje efikasnih i razmernih lokalnih politika kako bi se odgovorilo na izazove i iskoristile prilike povezane sa sektorom kratkoročnog iznajmljivanja smeštaja. Uredbom se uspostavlja ravnoteža između promocije inovacija i zaštite zajednica", izjavila je u ime belgijskog predsedništva EU Valeri de Bu, valonska ministarka turizma.

Šta se menja

Novim pravilima uvode se usklađeni zahtevi za registraciju za iznajmljivače i nekretnine za kratkoročno iznajmljivanje, uključujući dodelu jedinstvenog registracionog broja koji treba prikazati na internet stranicama nekretnina i internet platformama.

Iznajmljivači će dostaviti jednostavne informacije kako bi im se dodelio registracioni broj, koji će biti potreban za pružanje usluga kratkoročnog iznajmljivanja smeštaja. Internet platforme moraće jedinstvenoj digitalnoj ulaznoj tački u državama članicama redovno da dostavljaju informacije o aktivnostima iznajmljivanja za svoje iznajmljivače. To će nadležnim telima pomoći da izrade pouzdanu statistiku i preduzmu dobro utemeljene regulatorne mere.

Digitalne platforme kao što su Booking.com ili Airbnb beleže veliki uspeh, ali donose i probleme za lokalne zajednice, a jedan od njih je nedostatak stanova za dugoročno iznajmljivanje po pristupačnim cenama. Uredba za povećanje transparentnosti u području kratkoročnog iznajmljivanja smeštaja trebalo bi da pomogne javnim telima da osiguraju uravnotežen razvoj te delatnosti kao dela održivog turističkog sektora.

Kratkotrajni najam stanova, kuća i soba postao je uobičajeni oblik smeštaja za turiste i putnike. Internet platforme podstakle su korišćenje tih usluga, kojima je trenutno obuhvaćena gotovo četvrtina ukupnog turističkog smeštaja u EU.

Ova uredba je ograničena na usklađivanje uspostavljanja sistema registracije jednostavnog za upotrebu sa zajedničkim odredbama i nije namenjena regulisanju pristupa tržištu za te delatnosti.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

14 h

Podeli: