Aktuelno 12

12.06.2024.

12:54

RGZ procenio vrednost svih stanova u Srbiji

Republički geodetski zavod je procenio vrednost svih stanova u Srbiji i tu informaciju sada učinio dostupnim za sve profesionalne korisnike, a uskoro i za sve građane Srbije, potpuno besplatno.

Izvor: B92.net

RGZ procenio vrednost svih stanova u Srbiji
RGZ/Nebojša Dimić

Podeli:

Sada svi mogu da dobiju informaciju o procenjenoj vrednosti svojih nepokretnosti i to putem novog eKatastra na portalu digitalnih usluga RGZ-a čime je postavljen i treći od ukupno četiri stuba katastra za 21 vek, navodi se u saopštenju RGZ-a.

Ova procena je urađena u skladu sa međunarodnim standardima za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti čime RGZ postavlja nove standarde u transparentnosti i pouzdanosti podataka, kaže se u saopštenju te institucije.

Građani Srbije moći će da vide procenjenu vrednost svojih stanova potpuno besplatno samo za stanove koji su u njihovom vlasništvu upisani u Katastru nepokrentosti, objasnili su iz RGZ-a.

Kako se dodaje, implementacija ove usluge donosi brojne prednosti. Stabilnost i predvidivost tržišta nepokretnosti su značajno unapređene, jer realne cene smanjuju rizik od naglih oscilacija. Ovo pruža sigurnost investitorima, kupcima i prodavcima, omogućavajući im da donose informisane odluke na osnovu pouzdanih podataka. Transparentnost tržišta dodatno smanjuje mogućnost manipulacija i spekulacija, čime se doprinosi zdravom razvoju sektora nekretnina i šire ekonomije.

"Uvođenjem novih usluga, RGZ pokazuje svoju posvećenost unapređenju kvaliteta usluga, obaveštenosti i zaštiti interesa građana Srbije. Reforma katastra i razvoj ovako važnih usluga za razvoj zdravog tržišta nepokretnosti urađeni su u okviru projekta "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji" koji Vlada Srbije sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom", zaključuje se u saopštenju.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Biće viška nafte?

Tržište sirove nafte trenutno je zategnuto, ali će sledeće godine verovatno biti viškova u ponudi, sa cenama za tip Brent koje će pasti u raspon od srednjih do visokih 70 dolara, saopštila je banka Morgan Stanley.

20:36

22.7.2024.

1 d

Podeli: