Aktuelno 29

27.05.2024.

10:05

Prvi put u Srbiji: Investirajte sa malo novca – uložite u kvadrat zgrade VIDEO

Da li ste znali da možete investirati i u izgradnju samo jednog kvadrata neke nove zgrade i na taj način zaraditi ili doći do nekretnine?

Izvor: B92, Tanjug

Prvi put u Srbiji: Investirajte sa malo novca – uložite u kvadrat zgrade VIDEO
Fotokon/Shutterstock

Podeli:

Novi model ulaganja biće predstavljen danas u Narodnoj banci Srbije.

Na pitanje kako ovaj model investiranja funkcioniše, Dušan Uzelac je za TV Prvu rekao da je na našem tržištu jedna opcija za investiranje u nekretnine za šta nije potreban veliki iznos da se kupi cela nekretnina.

"Ovim modelom je osmišljeno da vi u stvari finansirate proizvodnju jednog kvadrata. Taj kvadrat je naša odgovornost da mi to sprovedemo i napravimo celu zgradu. Znači, zamislite dve hiljade ljudi koji se skupe i finansiraju proizvodnju po jedan kvadrat - dakle to je zgrada od dve hiljade kvadrata. Zgrada se proda u formi stanova i profit delimo pola-pola. To je ceo biznis model", objasnio je Uzelac.

Investiranje na ovaj način pruža mogućnost da se uđe u investiranje građevinskog sektora, a da to ne mora da bude sa iznosima koji su preveliki.

Na nivou jednog kvadrata, to je investicija reda veličine 1.500 evra, kazao je. Tako da je to osnovni ulog koji je potreban za ovo.

"Ovaj model je pogodan i za one koji žele da kupe stan zato što je ovim modelom moguće da vi unapred finansirate proizvodnju vašeg stana gde krećete upravo od ove računice proizvodne cene stana. I na nju se opet ovaj model pola-pola dodaje. Vi tehnički dobijate stan koji je niži od tržišne vrednosti aktuelne na tržištu nekretnina", rekao je Uzelac.

"Ceo ovaj model je potkovan sa svim pravilnim aspektima i sve je predviđeno. Garancija projekta je upravo to da ako mi proizvedemo kvadrat za 1.500 evra - to je pretpostavka da cena nekretnina padne na 1.500 evra - je u stvari moment kada će to biti na nuli. Sve preko te cene, preko proizvodne cene, donosi profit u ovom projektu", dodao je.

Opširnije u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Zarada od 25 odsto

U Narodnoj banci Srbije danas je predstavljen projekat investiranja koji prvi put na srpskom tržištu uvodi mogućnost direktnog investiranja u nekretnine, koji je dostupan svim građanima.

Urednik finansijskog portala Kamatica Dušan Uzelac, koji je autor projekta, objasnio je da je taj model investiranja pre svega namenjen građanima koji nemaju novac da kupe celinu nekog objekta, koji je u formi stana, garaže ili lokala, zbog čega imaju mogućnost da investiraju na nivou jednog investicionog kvadrata.

"U scenariju to izgleda tako što vi finansirate proizvodnju jednog kvadrata. Mi smo odgovorni da taj kvadrat sprovedemo u delo, znači da ga napravimo, sazidamo nekretninu, to ponudimo na tržištu, prodamo, ostvarimo profit i taj profit delimo pola-pola. I to je cela priča i računica u pozadini ovog modela", rekao je on za Tanjug.

Uzelac je naveo da svi zainteresovani građani mogi da se prijave na "investiram.rs" i da će im biti predočeni svi projekti u koje bi mogli da investiraju.

"Sve što im se ne sviđa mogu da preskoče, kada nađu nešto gde bi investirali, to je moment kada mogu da počnu investitorsku karijeru", rekao je Uzelac.

On je naveo da je takav model predviđen za sve one koji su voljni da se oprobaju u investiranju.

"Ovo je jedno mesto gde može da se trenira i to sa iznosima koji nisu visoki, a opet je u domenu industrije koja je stabilna na našem prostorima, samo cigla i beton finansijski nisu izneverili građane i to je ono što je bila ideja ovog projekta, da se obezbedi građanima da uđu u ovu priču, a namenjeno je onima koji, ajde, narodski rečeno ne znaju šta će s parama. Ne u smislu količine, nego bukvalno ne znaju da li će valuta koju čuvaju da degradira, ne znaju da li će da vredi to za pet godina, ne znaju da li da kupe zlato ili potroše nešto, da li da stave u banku", rekao je Uzelac.

Uzelac je naveo da je taj model investiranja nova alternativa koja omogućava građanima da na proizvodnom ciklusu u trajanju od dve godine zarade 25 odsto.

"To je lepa zarada, štiti novac od svega što ga pritiska i kurs i inflacija i sve ono što je prisutno. Ne rapidno, ali je prisutno i na taj način obezbeđuje prinos svakome ko taj novac investira.

Kada je reč o sigurnosti novog modela investiranja, Uzelac je naveo da je investiranje garant nekih rezultata.

"I to je ono što u investiranju je terminologija takva da zajednički imamo neke nepoznate koje moramo da se saglasimo da su nam nepoznate i da se uspostavi poverenje. Drugačije, ovo je nemoguće sprovesti ako imate dileme u to da će nekretnine biti iste ili više u narednom periodu, onda biste bili u strahu cele ove priče i onda ovo nije za vas. Investira se u ono što razumete i ono u što verujete. Ovo je model za sve koji razumeju ovu računicu i veruju u industriju kao što su nekretnine", rekao je on.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

11 h

Podeli: