Fokus

Ponedeljak, 29.11.2021.

15:56

Srpska kompanija razvija novu praksu: Pružaju "lažne intervjue", a za B92.net otkrivaju planove

U potrazi ste za poslom, aplicirate na brojne pozicije, čekate da vas neko pozove, stalno proveravate mejl i telefon... A onda potvrdan odgovor konačno stiže, zakazan vam je razgovor s poslodavcem i sada vas hvata trema.

Izvor: B92.net/Ana Ristović

Srpska kompanija razvija novu praksu: Pružaju
Ilustracija: Profimedia

Retko kome nije poznat taj stres koji donosi pronalazak novog posla. I onda, kada konačno završite intervju za posao, sledi misao "Da li sam mogao/-la bolje?"

U želji da što bolje "navežbaju" svoj nastup pred poslodavcem, kandidati neretko sami ili uz pomoć bliske osobe simuliraju razgovor za posao. Međutim, ova praksa u našoj zemlji sada se podiže na jedan mnogo viši nivo. To znači da ćete doslovno moći da zakažete "lažni intervju" i tako proverite svoje veštine prezentovanja svega onog što vam je važno da vaš potencijalni šef zna o vama kao budućem zaposlenom.

Za tu namenu, naime, nedavno je kreirana Fake Interview (engl. lažni intervju) platforma.

"Ona je pre svega namenjena mladim ljudima koji su tek završili školovanje ili su završili prekvalifikaciju. Cilj platforme je da mladim ljudima pruži iskustvo intervjua pre samog intervjua. Simulacija intervjua pruža kandidatu korisne informacije o tome šta je potrebno da promeni, koja znanja je potrebno da upotpuni kako bi povećao svoje šanse da dobije posao. Trenutno smo u fazi pilot projekta čije je cilj ispitivanje tržišta, a od februara planiramo da predstavimo potpuno funkcionalnu platformu koja bi omogućila mentorima i kandidatima da se povežu i simuliraju intervju", priča za B92.net Nebojša Bobić, CTO kompanije Lilly021.

Kako dodaje naš sagovornik, trenutno se kandidati prijavljuju putem kontakt forme, nakon čega ih oni kontaktiraju i zakazuju termin za intervju.
Nebojša Bobiæ; Foto: Privatna arhiva/Nebojša Bobiæ
"Intervju se odvija onlajn i mentori su IT inženjeri iz kompanije Lilly021 i prijatelji naše kompanije. Intervju traje oko pola sata i za to vreme mentor postavlja tehnička pitanja kandidatu i uporedno daje savete u kom smeru je potrebno modifikovati odgovore, odnosno šta je potrebno poboljšati", pojašnjava Bobić.

Kandidat tako dobija savete već u toku samog intervjua.

"Pitanja su prilagođena poziciji za koju se kandidat prijavio i prvo se proveravaju bazična znanja, a nakon toga i napredna. Kandidat se savetuje šta bi trebalo da poboljša i u kom smeru da unapređuje svoje znanje. Takođe, kandidatu se daju komentari u vezi sa CV-jem koji pošalje", ističe on.

Kako otkriva u razgovoru za naš portal, u budućnosti planiraju da platformu unaprede i da zapravo omoguće selekciju kandidata kompanijama.

"Kompanije će imati mogućnost pristupa rezultatima intervjua, ali ne i kontaktu kandidata. Ukoliko kompanija želi da stupi u kontakt sa kandidatom moći će to da uradi uz dozvolu kandidata", najavljuje Bobić.

Prema njegovim rečima, platforma je pokrenuta kao pilot projekat pre mesec dana u cilju istraživanja tržišta. Međutim, odziv je bio fenomenalan i prijavilo se više od 200 kandidata.

"Do sada je urađeno oko 50 intervjua i utisak je da ovakav vid treninga veoma znači kandidatima. Užurbano radimo na automatizaciju platforme i definisanju pravnih pitanja. Plan nam je da u februaru platforma bude dostupna u Srbiji, a tokom godine i na globalnom tržištu", zaključuje naš sagovornik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

U njihove ruke odlaze i vojni avioni

Zbog velike potražnje za stručnjacima za održavanje vojnih aviona nemačka avio kompanija Lufthanza nedavno je osnovala odeljenje LHT-Difens, osnosno pristala je na prekvalifikaciju i usavršavanje radnika iz drugih oblasti.

14:18

18.6.2024.

1 d

Podeli: