"Seksualno zlostavljanje" i u bajkama: "Moj sin ovo neće čitati"

Jedna majka zamolila je školu svog sina da ukloni “Uspavanu lepoticu“ iz svoje literature zbog neprimerene poruke koju ova bajka šalje.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

12:45

foto: screenshot

Sara Hol iz Tajnsajda tvrdi da čuvena bajka šalje pogrešnu poruku deci i da mališani ne treba da je čitaju. Kako kaže, dok je čitala bajku svom šestogodišnjem sinu Benu shvatila je da bajka opravdava postupak ljubljenja žene u snu.

“U 'Uspavanoj lepotici' imamo klasičan primer seksualne radnje bez pristanka druge strane. Da li je to normalno?“, rekla je, aludirajući na scenu u kojoj princ poljupcem budi lepoticu iz dubokog sna.

Ona se brine da će deca poučena ovom pričom smatrati da je sasvim u redu poljubiti ženu dok spava.

“U današnjem društvu, to nije prikladno – moj sin ima tek šest godina, oponaša sve što vidi, a nije dovoljno veliki da tako nešto pretvorim u konstruktivan razgovor. Ne mislim da treba ukinuti ovu bajku. Za stariju decu je savršen povod za diskusiju da li je to u redu ili nije, kako se princeza osećala i slično. Ali govorim o jako maloj deci koja ne treba to da prihvate kao normalno ponašanje“, kaže ona za britanske medije.

Šta vi mislite, da li ova mama ima pravo?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: