Amerikanci hakovali računar pomoću DNK. Žižek: Najgore tek sledi

Američki naučnici su iskoristili DNK da hakuju računar, čime je nastavljen trend spajanja ljudskih tela s kompjuterima, a napredak na tom polju dovešće do toga da ljudi potpuno izgube slobodu i svoj identitet.

Život

Izvor: sputniknews.com

Subota, 19.08.2017.

16:45

Amerikanci hakovali računar pomoću DNK. Žižek: Najgore tek sledi
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ovo tvrdi slavni slovenački filozof Slavoj Žižek, nakon vesti da su istraživači Univerziteta u Vašingtonu iskoristili DNK za prenos kompjuterskih virusa.

"Činjenica da je moguće hakovati kompjuter pomoću DNK znači da naš identitet, koji određuje taj DNK, nije ništa više od kompjuterske formule. Naš život i identitet svedeni su na seriju formula. Time efikasno ulazimo u postljudski svet“, rekao je Slavoj Žižek.

On dodaje da se nije uplašio konkretnog eksperimenta jer ima i mnogo strašnijih.

"Ono čega se plašim jeste direktna veza između našeg mozga i kompjuterske mreže, jer mi tu gubimo autonomiju. Uskoro bi kompjuteri mogli da kontrolišu naš um, a da pojedinci i dalje misle da kontrolišu svoje misli i realnost. Čak i u najgore vreme nacizma vlast nije mogla da kontroliše šta čovek misli.

"S direktnom vezom našeg mozga i digitalne mreže mi gubimo unutrašnju slobodu“, kaže Žižek.

On dodaje da je čovečanstvo ušlo u eru tehnološke dominacije, a da se biologija kao nauka potpuno integrisala u projekat tehnološke dominacije i manipulacije.

"Sam život je postao tehnološki proces. Da li DNK zaista određuje naš identitet? Ili smo mi samo biološki automati? Da li imamo neku duhovnu slobodu? Mislim da ako nas DNK u potpunosti određuje, onda treba da brinemo. Na svojevrstan način, tek smo otkrili da nikad nismo bili slobodni. Bili smo automatske mašine, ali nismo to znali. Naša sloboda bila je iluzija. Da li smo automati koje je moguće kontrolisati ili ima nade za našu slobodu“, pita se Žižek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: