Umro autor "Buđenja" Oliver Saks

Američki neurolog i pisac Oliver Saks, autor knjige "Buđenja", umro je u 83. godini.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

11:33

Default images
Beta / Johnathon Henninger/Connecticut Post via AP

Njegova asistentkinja Kejt Edgar saopštila je da je Saks umro u nedelju u svom domu u Njujorku, prenose američki mediji.

Saks je u februaru saopštio da boluje od retkog tumora oka koji se proširio na jetru.

Istražujući ljudski mozak, Saks je pisao o neobičnim poremećajima svojih pacijenata, detaljno opisujući njihova iskustva i način na koji se ljudi suočavaju s tim bolestima.

Pisao je o amneziji, starenju, bojama, gluvoći, snovima, halucinacijama i mnogim drugim temama. Pomogao je da se neke bolesti, kao što su Turetov ili Aspergerov sindrom, demistifikuju i predstave široj javnosti.

Kao neurolog, Saks je stekao popularnost neuobičajenu među naučnicima. Njegove knjige su u SAD prodavane u milionima primeraka.

Mnoge istorije bolesti svojih pacijenata opisao je u njizi "Čovek koji je pobrkao svoju ženu sa šeširom" (The Man Who Mistook His Wife for a Hat ),iz 1985, na osnovu koje je Majkl Najman komponovao istoimenu operu.

Ekranizacija knjige "Buđenja" (Awakenings) iz 1973, o pacijentu koji boluje od encefalitisa, doživela je veliki uspeh. Film, u kojem glavne uloge tumače Robin Vilijams i Robert de Niro, bio je nominovan za tri Oskara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: