Život

Četvrtak, 16.07.2015.

17:35

Najteže pitanje na testu izazvalo haos među studentima

Ako ste mislisli da su zadaci koje rešavaju deca iz Kine i Singapura frustrirajući, onda niste čuli za ovaj.

Izvor: Independent

Default images

Profesor socijalne psihologije Dilan Setlerman sa Univerziteta u Merilendu ponudio je svojim studentima dodatne bodove na testu, ali ovaj ‘poklon’ došao je sa jednom velikom cakom.

Poslednji zadatak glasio je ovako:

“Odaberite da li želite da vam bude poklonjeno 2 ili 6 dodatnih bodova na testu. Ali imajte na umu da, ako više od 10 odsto vas odabere 6 bodova, na kraju niko neće dobiti nijedan bod.”

Ovaj potez izazvao je pravu pometnju među studentima, a uskoro se našao i na internetu.

Selterman je izjavio za "ABC News" da ovo pitanje postavlja svake godine kako bi proverio koliko pojedinaca je u stanju da žrtvuje interes cele grupe zarad sopstvene koristi.

Poruka koju profesor želi da pošalje je da, ako u realnom životu veliki broj ljudi počne da preterano iskorišćava resurse, cela grupa će na kraju ispaštati, a ne samo oni koji su bili sebični. Drugim rečima, naše ponašanje svakodnevno utiče na živote svih ostalih ljudi, i obrnuto.

Do sada je samo jedna grupa bila dovoljno nesebična da dobije dodatne bodove. * * * *

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

19 h

Podeli: