Deca koja lažu su pametnija

Ako je vaše dete mali lažov, bez brige – deca koja su sklona laganju imaju bolje veštine razmišljanja, kao i bolje pamćenje.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2015.

13:15

Default images
Foto: Thinkstock

U istraživanju koje su sproveli univerziteti u Šefildu, Stirlingu i Floridi učestvovalo je 114 dece između 7 i 11 godina starosti, kojima je dozvoljeno da varaju na kvizu opšteg znanja.

Njima je dozvoljeno da tokom kviza zavire u odgovore koji su bili ispisani na papiru, iako im je prethodno rečeno da to ne čine.

Četvrtina dece zavirila je u ispravne odgovore, ne znajući da ih kamera sve vreme nadzire.

Deca su zatim radila verbalni memorijski test, a rezultati su pokazali da su oni mališani koji su varali na kvizu test rešili znatno bolje, upamtivši više reči od dece koja nisu varala.

Interesantno je da “mali prevaranti” nisu bili bolji u pamćenju slika od ostale dece.

Istraživači smatraju da uzrok ove pojave leži u tome što je laganje više usmereno na praćenje verbalnih informacija nego na vizualnu memoriju - oni koji lažu, na primer, moraju dobro da umapte šta su rekli kako ne bi bili otkriveni.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Experimental Child Psychology”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: