Kuda nestaje “Izgubljeno jezero” u Oregonu?

Tokom većeg dela godine, “Izgubljeno jezero” u američkoj državi Oregon izgleda kao bilo koje drugo. Svake zime, međutim, na njegovom dnu javlja se rupa niz koju počinje da otiče sva voda iz jezera.

Život

Izvor: B92

Subota, 02.05.2015.

18:40

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Naučnici pretpostavljaju da se radi o podzemnom hodniku koji je nastao stvrdnjavanjem lave. Naime, tokom slivanja lave spojlašnji deo je očvrsnuo dok je u unutrašnjosti vrela lava nastavila da teče.

Kada se erupcija završila, i sva lava otekla, hodnik se ispraznio i postao neka vrsta velike pećine, nalik onoj koja se može videti na slici.
I dalje se nije poznato kuda tačno voda iz jezera otiče, ali se zna da se ovaj fenomen dešava već decenijama.

Na dnu jezera, kao i svake prethodne godine, mogu se videti razni objekti poput delova automobila, motora i drugih vrsta otpada. Uprkos tome što najverovatnije predstavljaju pokušaj da se rupa zapuši, stručnjaci upozoravaju da bi ovaj postupak mogao da izazove poplave u lokalnoj oblasti.

Foto: Eli Duke/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: