Sajentolozi oštro kritikovali HBO dokumentarac

U dokumentarcu Aleksa Gibnija, u produkciji HBO kanala, sajentološka crkva je optužena da je prisluškivala Nikol Kidmen dok je bila u braku sa Tomom Kruzom, dok iz crkve kažu “kako je to čista laž”.

Život

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

20:57

Default images
reditelj Aleks Gibni / Foto: Beta

Sajentološka crkva je izdala saopštenje povodom dokumentarca Aleksa Gibnija “Going Clear: Scientology and the Prison of Belief” koji je nedavno imao uspešnu premijeru na Sandens festivalu u Juti. Film je baziran na istoimenom bestseleru Lorensa Rajta iz 2013. koji je fokusiran na život unutar ove crkvene organizacije.

Jedan od najpoznatijih pripadnika ove crkve je Tom Kruz. U filmu se pominje kako je sajentološka crkva bila nezadovoljna odnosom Kruzove bivše supruge Nikol Kidmen prema toj organizaciji i kako je prisluškivala njen telefon, što je imalo za svrhu da je zaplaši. U filmu se navodi i da je to bio jedan od glavnih razloga za razvod poznatog glumačkog para.

Evo odlomka iz saopštenja sajentološke crkve:

“Crkva je dokumentovala dokaze iz kojih se vidi da su optužbe iznesene u Gibnijevom filmu čista laž. Gibni je očigledno profesionalni anti-sajentolog, koji zarađuje za život tako što plasira lažne tvrdnje. Iako je crkva mnogo puta pokušala da stupi u kontakt sa Gibnijem i ljudima iz HBO-a, a sve u cilju pružanja pravih informacija, oni se nijednom nisu odazvali na naše zahteve. Imamo bar 25 ljudi koji su bili spremni da govore u njihovom filmu, sa željom da se čuje i druga strana. Nismo hteli poseban tretman, samo fer tretman.”

HBO kanal je bio spreman na ovakav napad crkve, pa je još u novembru angažovao oko 160 advokata koji su gledali film pre emitovanja. Na taj potez su se odlučili nakon što su pod velikim pritiskom od strane crkve britanski i kanadski izdavači odbili da objave knjigu Lorensa Rajta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: