Kineski "Zec od žada" sleteo na Mesec

Letelica sa prvim kineskim lunarnim roverom spustila se na Mesec. To je prvi put posle 37 godina da se sa Zemlje šalje sonda do našeg satelita.

Život

Izvor: aljazeera.com

Subota, 14.12.2013.

15:06

Default images

Naučnici iz kontrolnog centra u Pekingu su aplaudirali dok su gledali kompjuterski generisanu sliku na kojoj se vidi sletanje letelice, a događaj je prenosila i nacionalna televitija CCTV.

Sletanje je bilo „najteži“ deo misije, rekli su predstavnici kineske Akademije nauka.

Nakon što je došao do površine Meseca, modul treba da oslobodi rover, koji se penje po strmim površinama (do 30 stepeni) i kreće se 200 metara na sat.

Sletanje je poslednji korak u ambicioznom svemirskom programu koji je postao simbol rastuće uloge Kine na svetskoj političkoj sceni i njenog tehnološkog napretka.

Ova zemlja treća je koja je poslala rover na Mesec, posle SAD i Sovjetskog Saveza.

Kina planira da izgradi trajnu svemirsku stanicu do 2020. i na posletku pošalje ljude na Mesec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: