Pogledajte kako izgleda megaoluja na Saturnu

Šestostrana oluja na Saturnu, na kome besni uragan, snimljena je u najvećoj rezoluciji do sada, zahvaljujući Nasinom svemirskom teleskopu Kasini.

Život

Izvor: Izvor: Sky News/Wiki

Četvrtak, 05.12.2013.

12:15

Default images

Heksagonalna oluja, kojoj je centar iznad severnog pola planete, smatra se da je jedinstvena za Solarni sistem. Njena širina je najmanje 30.000km – više nego dva puta šira od Zemlje.

Ovu vremensku nepogodu snimio je Kasini, koji je lansiran još 2004. godine, a primarna misija mu je da proučava Saturn i njegove satelite. Kamere su snimale polarni region skoro 10 sati i tako omogućile naučnicima da analiziraju kretanje oblaka.
NASA/JPL-Caltech/SSI/Hampton
U centru heksagona je rotirajući uragan koji je više od 50 puta veći nego što je njegov "rođak" na Zemlji. Stručnjaci smatraju da uragan teroriše površinu Saturna već stotinama godina.

"Uz glavni uragan, kroz olujz prolazi još bezbroj malih, koje gura vetar brzine 322 km/h", rekao je Nasin stručnjak.
NASA/JPL-Caltech/SSI
Endrju Ingersol, član Kasinijevog tima za analizu slika na Kalifornijskom institutu za tehnologiju, rekao je: "Uragan na Zemlji obično traje oko nedelju dana, ali ovaj na Saturnu traje veće decenijama, ili – ko zna – možda i vekovima".
NASA/JPL-Caltech/SSI
Za razliku od Zemlje, gde se vremenske nepogode "prekidaju" planinama ili snegom i ledom na polovima, Saturnov heksagon ostao je neokrnjen. Smatra se da je njegov vek trajanja uslovljen time što nema čvrstih struktura na planeti, koja je u osnovi velika gasna lopta.
NASA/JPL-Caltech/SSI
U oktobru Kasini je snimio jezera na Titanu, jednom od 53 Saturnovih satelita, dok je u aprilu zabeležio meteorsku kišu koja prolazi kroz Saturnove prstenove. Kasini-Hajgens (Cassini–Huygens) je udružena misija svemirskih agencija NASA/ESA/ASI koja proučava planetu Saturn i njeno mnoštvo prirodnih satelita od 2004. godine. Lansirana 1997. nakon skoro dve decenije gestacije, sastoji se iz Saturnovog orbitera (Kasini) i atmosferske sonde/lendera meseca Titana (Hajgens). Letelica je takođe vratila podatke i o mnogim drugim stvarima uključujući heliosferu, Jupiter i testove teorije relativnosti. Titanova sonda, Hajgens, je ušla u atmosferu Titana i spustila se na njegovu površinu 2005. godine. Trenutno se kraj misije planira za 2017. ulaskom u atmosferu Saturna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: