Ovaj satelit će pratiti "nevidljive" asteroide

Satelit koji može da uoči asteroide koji mogu da se sudare sa Zemljom, a koji ranije nisu mogli da budu viđeni zbog svoje blizine Suncu, biće lansiran u svemir narednog meseca.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 20.10.2013.

17:50

Default images

Do sada, astronomi nisu mogli da vide asteroide koji orbitiraju između Zemlje i Sunca zato što je moćna radijacija zaslepljivala teleskope.

Jedan takav asteroid udario je u Zemlju u februaru pogodivši ruski grad Čelabinsk.

Međutim, Evropska svemirska agencija uskoro će lansirati Gaia svemirski satelit, a jedna od njegovih misija jeste da prati ove ranije „nevidljive“ asteroide.

Satelit vredan preko 800 miliona evra nalaziće se u orbiti 145 miliona kilometara udaljenoj od Zemlje.

„Gaia će meriti sve asteroide, uključujući i one između nas i Sunca koji su posebno nezgodni zato što ih ne vidimo“, izjavio je Geri Gilmor, profesor eksperimentalne filozofije sa Instituta za astronomiju Univerziteta Kembridž.

Međutim, ključni cilj ovog satelita biće pravljenje preciznih 3D mapa naše galaksije.

Foto: Image courtesy of Victor Habbick / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: