Upoznajte čoveka koji je spasao svet

On nije Supermen, ali ovaj sedamdesetčetvorogodišnji penzioner iz ruskog grada Frijaznova jedan je od retkih ljudi koji se mogu pohvaliti time da su spasili svet.

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2013.

18:00

Default images

Iako za njega mnogi ne znaju, Stanislav Petrov je sprečio globalan nuklearni rat, a zahvalnost za njegov hrabar i promišljen čin primio je tek nedavno.

Pet američkih projektila

Osamdesetih godina prošlog veka, Petrov je bio pukovnik ruske vojske i komandant centra OKO čija je funkcija bila da pravovremeno upozorava na nuklearne projektile usmerene prema SSSR-u.

Događaj o kom je godinama bilo zabranjeno da se priča desio se 26. septembra 1983. godine. Sistem za upozorenje pokazivao je da prema Moskvi iz SAD leti pet projektila sa nuklearnim glavama, a vreme do udara iznosilo je svega par minuta.

„Nisam verovao da bih ikada mogao da se nađem u takvoj situaciji iako smo svi pretpostavljali da će nas Amerikanci kad-tad napasti. Naime, Hladni rat tada je bio ledeno hladan“, kaže Petrov, prisećajući se tih trenutaka.

Da sam ih nazvao, rekli bi mi da pucam

Petrov je prema protokolu trebalo da ispali rakete odmah, a one su bile usmerene prema glavnim ciljevima u Americi i Zapadnoj Evropi. Iako je naoružao sistem, Petrov nije pritisnuo crveno dugme koje bi doslovno promenio svet kakav poznajemo.

Petrov je odlučio da sačeka još nekoliko minuta. Računari su i dalje pokazivali približavanje američkih projektila. Međutim, on je ipak odlučio da ne ispali rakete niti je o svojoj odluci obavestio nadređene.

„Da sam ih nazvao, dobio bih naređenje da pucam, i tada bi sve bilo gotovo“.

„Nije se radilo o racionalnom razmišljanju već o instinktu, a on mi je govorio da nešto nije u redu. Kao prvo, računar je pokazivao da prema nama leti pet projektila ispaljenih iz jedne baze. Američki napad koji bi započeo globalan nuklearni rat sigurno ne bi bio ograničen na pet raketa. A kao drugo, računar može pogrešno da protumači signale za nuklearne rakete“, kaže Petrov.

Nakon izluđujućeg čekanja, Petrov je ipak odlučio da sačeka udar projektila. U trenutku udara se nije desilo ništa, ali računari su pokazivali da su rakete pogodile glavni grad, ali to se naravno nije dogodilo. U pitanju je bila lažna uzbuna.

Drezdenska nagrada za mir

Iako je incident prijavio, a istraga je pokazala da je satelit pogrešno očitao podatke zbog retkog fenomena poravnanja Sunčevih zraka na oblacima i putanje satelita, slučaj je zataškan. Petrov je poslat u penziju, a za psihički slom koji je u međuvremenu doživeo, jednim delom je svakako zaslužan i događaj koji bi mnoge doveo do ludila.

Ipak, pre nekoliko dana, Petrov je dobio i Drezdensku nagradu za mir, a mnogi su se opet prisetili kome dugujemo život u svetu koji nije prošao kroz pakao nuklearnog rata.

Međutim, dokumentarni film „Countdown to Zero“ pokazuje da je sličnih situacija tokom trajanja Hladnog rata bilo previše i da slučaj Petrova nije usamljen, ali i da svet još uvek spava na oružju koje preti opstanku čovečanstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: