Gej brak nije osnovno ljudsko pravo?

Zemlje Evropske unije nisu obavezne da „uvode ili priznaju" homoseksualne bračne zajednice, budući da takav brak ne spada u temeljna ljudska prava - tako glasi presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.06.2010.

15:47

Default images

„Država koja odbija da prihvatiti homoseksualnu bračnu zajednicu time ne krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima", navodi se u presudi Evropskog suda za ljudska prava, donetoj u sedmici za nama. Time je odbijena tužba jednog homoseksualnog para iz Austrije.

Gradska uprava Beča je još 2002. godine dvojici muškaraca, tada u dobi od 48 i 50 godina, uskratila dozvolu za sklapanje braka uz obrazloženje da je brak moguć isključivo između osoba različitog pola, preneo je nemački državni radio „Dojče vele".

Njih dvojica odlučili su da podnesu tužbu sudu u Strazburu tvrdeći da se takvom odlukom krši njihovo građansko pravo na sklapanje braka i da su time diskriminisani. Oni su se pozvali i na zakonom zagarantovano pravo na „poštovanje njihovog ličnog i porodičnog života".

Sudije su u obrazloženju svoje presude utvrdile da član 12. Konvencije o ljudskim pravima pravno regulisanje sklapanja braka izričito ostavlja u nadležnosti zakonodavstva svake države ponaosob.

U državama članicama EU pitanje homoseksualnih brakova dosada je rešavano na različite načine. Iako je opšte primetan trend prihvatanja istopolnih bračnih zajednica, u većini zemalja to ipak nije legalizivano.

Prva zemlja koja je to učinila bila je Danska, 1989. godine. Taj primer su nešto kasnije sledile i druge nordijske zemlje - između 1993. i 2002. godine, gej brakove legalizovale su Norveška, Švedska, Island i Finska. U međuvremenu, u 21. od ukupno 27 zemalja EU postoje propisi koji regulišu homoseksualne bračne ili životne zajednice.

U Nemačkoj od 2001. godine, a u Austriji od ove, na snazi su propisi koji homoseksualnim parovima omogućavaju zasnivanje tzv. životnih zajednica. Te zajednice su u mnogim aspektima izjednačene sa heteroseksualnim bračnim zajednicama, ali postoje i značajne razlike.

Tako, primera radi, gej parovi imaju prava na penziju, a dozvoljeno je i nošenje zajedničkog prezimena. S druge strane njima nije dozvoljeno usvajanje dece, a u Austriji im nije omogućena čak ni svečana ceremonija pred matičarem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: