Kojom brzinom putuje trač?

Zašto tajne bogatih i slavnih retko ostaju skrivene od očiju javnosti? Zato što se tračevi na socijalnim mrežama poput „fejsbuka“ šire se kao virus, kažu istraživači. Matematičari su dali svoj odgovor - putem jednačine.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2010.

16:12

Default images

Navodne bračne nesuglasice francuskog predsednika Nikole Sarkozija i bivše manekenke Karle Bruni, neprijatne SMS poruke između Tajger Vudsa i njegove ljubavnice samo su neke od tema koje su se poput šumskog požara za samo nekoliko sati proširile preko „tvitera”, blogova i „fejsbuka”.

Naučnici sa rimskog Univerziteta La Sapienca razvili su jednačinu kako bi utvrdili kolika je moć interneta da širi glasine.„Ona samo pokazuje kako se vesti - ali i tračevi - šire poput epidemije”, rekao je vođa tima Alesandro Pankonezi.

On će za nekoliko meseci predstaviti ovaj pronalazak na prestižnom simpozijumu o teoriji računarstva na Kembridžu. Ova teorija tek treba da bude testirana na najnovijim tračevima o slavnima, ali prof. Pankonezi tvrdi da se već pokazala pouzdanom, zahvaljujući pomoći kolega iz Amerike.

Američki matematičari raširili su trač da italijanski naučnici nisu uspeli da dobiju obećana sredstva od svoje vlade za istraživanje o širenju tračeva na internetu.

U roku od 17 sati list „Korijere dela sera“ objavio je članak o istraživanju na celoj strani. „Finansiranje u nauku kod nas nije veliko i želeli smo to da pokažemo. Mislim da smo uspeli“, kaže profesor.

Ali novine u Italiji, zemlji koja je opsednuta slavnima, bile su zainteresovanijee da predstave ovo istraživanje kao dokaz čudesne moći interneta da osvetli život slavnih i bogatih.

„Korijere dela sera” je čak uporedio brzinu kojom je Tajger Vuds pao u nemilost sa brzinom kojom je, preko Plutarha, u istoriji zabeležena Ciceronova paljba o Cezarovoj seksualnosti - nekih 150 godina.

Sudeći po jednačini, vreme potrebno da se trač svetlosnom brzinom proširi po internetu proporcionalan je tački preseka svih komunikacija korisnika i ukupnog broja ljudi koji komuniciraju podeljeno sa protokom informacija putem interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: