Zakonom u borbi protiv anoreksije

Francuska bi mogla da postane prva zemlja u svetu koja će se zakonskim merama boriti protiv anoreksije, objavio je londonski list "Tajms".

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2008.

15:19

Default images

Zatvor do tri godine i globa od 45.000 evra mogli bi da budu maksimalna kazna kojom bi se, prema predlogu francuske vlade, ubuduće kažnjavali svi koji propagandnim porukama promovišu ekstremnu mršavost odnosno anoreksiju, preneo je BBC.

Na meti novih propisa naći će se mediji i svet mode, ali na prvom mestu internet stranice i blogovi takozvanih pro-ana pokreta. Mnogi od njih, prema pisanju lista "Tajms", promovišu izgladnjivanje kao izabrani način života.

Devojke i mlade žene na njima često objavljuju fotografije svojih omršavelih tela kao podsticaj i inspiraciju za druge. Koliko prošlog meseca, podseća "Tajms", jedan francuski internet sajt izazvao je opšte negodovanje jer je ohrabrivao čak i devetogodišnje devojčice da, u potrazi za savršenom figurom, pribegavaju plastičnoj hirurgiji i dijetama.

Pojedini francuski stručnjaci i vodeće ličnosti iz sveta mode, poput modnog kreatora Žan-Pola Gotjea, usprotivili su se nameri vlade u Parizu, tvrdeći da nije zadatak države da zakonom reguliše lepotu i estetske kriterijume, preneo je londonski dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: