Priče o problemima loše za devojčice

Devojčice koje o svojim problemima naširoko pričaju sa prijateljicama izložene su većem riziku od razvijanja simptoma depresije i anksioznosti, pokazalo je američko istraživanje obavljeno na Univerzitetu Misurija.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2007.

11:00

Default images

Istraživanjem je tokom šest meseci praćeno 813 dece i tinejdžera, a zaključeno je da kod devojčica koje više "razglabaju" o svojim problemima sa dečacima, društvenim neuspesima i sličnim stvarima, lakše dolazi do upornog osećanja tuge, beznađa i brige, izveštava Rojters.

Umereno govoriti o svojim problemima je nesumljivo zdravo, ali nije dobro preterivati s tim, možda i zato što onda ostaje malo prostora za pozitivne aktivnosti koje bi pomogle da se devojčice bolje osećaju, mišljenje je dr Amande Rouz, profesora psihologije s tog univerziteta.

S druge strane, dečaci koji s prijateljima razgovaraju o svojim problemima nisu izloženi većem riziku od emotivnih poteškoća, već samo osnažuju odnos pozitivnog prijateljstva.

Razlog ove razlike među polovima nije sasvim jasan. Moguće objašnjenje je da devojčice više primaju probleme k srcu i osećaju ličnu krivicu zbog njih, a preterana priča o tome dodatno pogoršava stvari.

Dr Rouz se zalaže da roditelji ohrabruju žensku decu da njima iznose svoje robleme jer oni mogu da im pomognu da ih sagledaju iz drugog ugla i sa izvesne distance.

Mada se pomenuta studija bavila samo adolescentima, dr Rouz smatra da bi lako moglo da se ispostavi da njeni nalazi mogu da se primene i na odrasle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

21 h

Podeli: