Revolucionarno otkriće: NASA uspešno prkosi zakonima fizike

Svemirska američka agencija (NASA) uspešno je testirala elektromagnetni pogon koji bi u budućnosti trebalo znatno da ubrza putovanje kroz svemir.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

10:45

Default images
Foto: Thinkstock

Nasin naučni tim svemirskog centra Džonson prvi put je uspešno testirao elektromagnetnu propulziju u veštački stvorenom vakuumu, za razliku od dosadašnjih eksperimenata sprovođenih u atmosferskim uslovima.

Ovo naučno otkriće kosi se s Njutnovim zakonom održanja momenta impulsa prema kojem propulzija u takvim uslovima nije moguća.

Prema Nasinom saopštenju, ovaj projekat, nazvan Em drajve, mogao bi u budućnosti da omogući putovanje do Meseca u trajanju od samo par sati, dok bi do Marsa bilo potrebno samo 70 dana - primarni cilj je razvijanje pogona za svemir koji ne koristi gorivo, odnosno gde se potisak ostvaruje pretvaranjem elektromagnetnih talasa u električnu energiju.

Em drajv trenutno prolazi kroz različita testiranja u nekoliko zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: