SETI planira da celi internet pošalje vanzemaljcima

Jedan naučnik SETI instituta koji se bavi potragom za inteligentnim oblicima vanzemaljskog života, nema nameru da “malim zelenim” šalje samo jednu poruku. On hoće da pošalje celi internet u svemir.

Izvor: Yahoo

Utorak, 31.03.2015.

09:06

Default images
Foto: Thinkstock

“Tako veliki korpus informacija sa tekstovima, slikama, video snimcima i zvucima, omogućio bi pametnim vanzemaljcima da mnogo toga nauče o našem društvu”, kaže Set Šostak.

On je astronom i direktor SETI centra koji se odavno zalaže za ideju da Zemlja treba da učini prvi korak u komunikaciji sa drugim inteligentnim bićima iz svemira.

Čak i ako je neko u univerzumu do sad čuo naše pozive, nije želeo da nam odgovori. Potraga traje već mnogo decenija, ali do sad nema nikakvih dokaza da nismo sami u svemiru.

“Možda je potrebno da saopštimo i naše namere, kako bismo podstakli odgovor”, nada se direktor odeljenja za sklapanje međuzvezadnih poruka SETI Daglas A. Vakoč.

Sudeći po onome što je napisao, Šostak planira da emituje kompletan sadržaj interneta u svemir, a ako neka inteligentna vrsta u svemiru postoji, imaće sve informacije o nama.

“Jednostavne poruke možemo slati decenijama. Ne treba da šaljem rozglednice, kao što smo do sad činili. Treba da im ponudimo velike količine informacija”, piše Šostak.

“Moćni laser koji bi mogao da pošalje podatke za samo nekoliko dana”.

Da li smatrate da ljudi trebalo da učine prvi korak i kontaktiraju vanzemaljce? Koju poruku biste im vi poslali?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: