Tabu-pokloni kojima se (ne)gleda u zube

Britanska ministarka za transport je tokom posete Tajpeju naučila lekciju o poklonima, nakon što je ministru grada poklonila džepni sat, a to se u kineskoj kulturi doživljava kao tabu.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

09:41

Default images

Naime, reč kojom se označava sat zvuči kao “kraj” i može se povezati sa smrću.

“Nisam znala da poklon poput ovoga može da se protumači negativno. U Britaniji je sat veoma dragocen jer ništa nije važnije od vremena,“ izjavila je Suzan Krejmer.

Ministar Tajpeja, Ko Ven je takođe iskritikovan zbog svog nepristojnog odgovora, prenosi CNN.

On je novinarima rekao da za njega džepni sat nema nikakvu svrhu i jedino može nekome da ga pokloni ili proda.

Međutim, ovo nije prvi put da je razmena poklona među zvaničnicima izazvala kontroverze.

Predsednik Obama je bio na udaru britanskih medija jer je 2009. godine premijeru Gordonu Braunu poklonio set DVD-a koji nisu mogli da se puste preko britanskih uredjaja.

Iste godine Obama je opet izazvao negodovanja kada je kraljici Elizabeti poklonio aj pod na kome se nalazio video njene posete Sjedinjenim Američkim Državama 2007. godine.

Foto: Pixabay

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: