Noć istraživača: Popularna nauka pobedila kišu (FOTO)

Ni loše vreme koje je zahvatilo Srbiju nije ugasilo rasplamsane umove koji su željni novih naučnih iskustava i susreta sinoć posetili manifestaciju Noć istraživača koja je održana u desetak gradova širom Srbije.

Izvor: B92

Subota, 27.09.2014.

10:54

Default images

Naučno putovanje kroz vreme, druženje sa naučnicima van laboratorija, zaljubljivanje u nauku i rasplamsavanje naučnih strasti obeležili su septembarsko veče u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Jagodini, Ćupriji, Svilajncu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Pančevu ali i Bačko Dobro Polje, Vranovo, Veliko Središte i Sićevo.

Beograđani su uživali u Velikoj naučnoj avanturi koja je brojne zainteresovane posetioce provela kroz svet dinosaura i slepih miševa, upoznala ih sa različitim naučnim čudima i otkrila detektivske i istraživačke trikove. Najmlađi sugrađani su se sa zadovoljstvom prošetali RK „Nama“ i znalački se zaljubili u biologiju i robotiku, uz pomoć matematike tražili svog dvojnika i propitivali naučnike o svemu i svačemu u „Sastancima na brzaka“.
Foto: Tanjug / Oksana Toskic
Novo, zabavnije lice naučnika daleko od laboratorija i terenskih istraživanja, otkrili su svi znatiželjnici koji su obišli Francuski institut, a najsmeliji su im izašli na dvoboj u igranju drevnih društvenih igara. Budući naučnici pokazali su zavidne istraživačke veštine u „Lovu na blago“ uspešno savladavši sve postavljene zadatke i osvojivši vredne nagrade.

Ono po čemu će se pamtiti ovogodišnja Noć istraživača svakako je i album „Odlepi na nauku“, prvi te vrste sa sličicama srpskih naučnika, koji je obeležio Noć istraživača u Beogradu, Nišu, Kragujevcu...

Album je postao pravi hit među posetiocima u Nišu gde su se na svakom ćošku razmenjivale sličice i otkrivale nove zanimljivosti o velikanima srpske nauke.
Ministar Verbiæ u neformalnoj poseti manifestaciji; Foto: Luka Kneževiæ Strika/Festival nauke
Među njima je pažnju privukla i izložba posvećena Mariji Kiri, nagradni kvizovi u Evropskom ćošetu beležili su sve veću posetu kako je noć odmicala, a najmlađi posetioci zabavljali su se pravljenjem mozaika sa malo starijim drugarima iz Gimnazije „Svetozar Marković“.

Veliki broj posetilaca koji nisu marili za loše vremenske uslove obeležio je i Noć istraživača u Pomoravlju, gde se ova manifestacija održava prvi put!

Budući naučnici i istraživači u Jagodini bez problema su zasukali rukave i učestvovali u brojnim naučnim eksperimentima, ne bi li uz malo teorije i mnogo prakse pronikli u šarenoliki svet nauke. Posetioci u Ćurpiji pokazali su najveće interesovanje za hemijske igrarije, rado su učili kako da izoluju DNK i ponesu sa sobom uspomenu sa Noći istraživača i „Lova na blago“. Najmlađi stanovnici Svilajnca uživali su u pravljenju ljigavaca učeći tako nova naučna pravila, forme i teoreme.
Foto: Luka Kneževiæ Strika/Festival nauke
Prvi put Noć istraživača održana je i u Kragujevcu, a tamnošnje zaljubljenike u nauku loše vreme nije sprečilo da izađu na sastanak sa oko pedeset istraživača na nekoliko gradskih lokacija. Najviše je ipak bilo osnovaca koji su se prethodnih dana u svojim školama družili sa naučnicima i istraživačima, a potom došli na No istraživača da prošire svoja znanja i upuste se u nove naučne izazove. Njihovu pažnju najviše su zaokupile robotika, fizika i hemija, sa neizbežnim naučnim eksperimentima.

Koordinatori pete Noći istraživača su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Festival nauke Beograd a partneri, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu i Univerzitet u Kragujevcu.

Noć istraživača je prvi evropski projekat koji je realizovan iz programa “Horizont 2020” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, u podprogramu Marija Sklodovska Kiri.
Foto: Tanjug / Oksana Toskic
.
Foto: Tanjug / Oksana Toskic
.
Foto: Tanjug / Oksana Toskic
.
Foto: Tanjug / Oksana Toskic
.
Foto: Tanjug / Oksana Toskic
.
Foto: Tanjug / Oksana Toskic
.
Foto: Tanjug / Oksana Toskic
.
Foto: Tanjug / Oksana Toskic
.
Foto: Tanjug / Oksana Toskic
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: