Petnica bez novca Ministarstva prosvete

Ministarstvo prosvete ukinulo je finansiranje Istraživačke stanice "Petnica", kaže direktor te ustanove Vigor Majić.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2009.

18:18

Default images

Majić je novinarima rekao da se to dogodilo posle 25 godina, koliko ta ustanova za rad sa talentovanim đacima i studentima postoji, i upozorio da su dovedeni u pitanje letnji istraživački programi.

"Ministarstvo prosvete potpuno je obustavilo finansiranje naših obrazovnih programa, za šta nam je bilo potrebno 40 miliona dinara", objasnio je Majić.

On je dodao da su u Petnici, prema važećem planu finansiranja, od Ministarstva prosvete očekivali 24 miliona dinara, što je izostalo.

"To znači da ćemo morati da prekinemo realizaciju dobrog dela programa tako što ćemo letnje seminare i kampove, umesto krajem avgusta, okončati mesec dana ranije i otkazati sve što je planirano za jesen", naveo je Majić.

Prema njegovim rečima, u novonastaloj situciji pitanje je da li će ova ustanova moći da uđe u ciklus prijavljivanja učenika za programe u 2010. godini.

Majić je naveo da će rukovodstvo "Petnice" morati da nađe i novac za održavanje sedam objekata u Petnici i za plate 35 zaposlenih.

On upozorava da je "Petnica" u apsurdnoj situaciji jer se ovih dana privode kraju dogovori Vlade Srbije sa Evropskom investicionom bankom o nastavku izgradnje i proširenja kapaciteta stanice.

"Zaista je ironično ako započnemo proširenje smeštajnih kapaciteta, a u isto vreme obelodanimo da nemamo novca za programe. Ideja da treba davati pare za izgradnju, a zanemariti sadržaje, na našem primeru pokazuje svu svoju besmislenost", ocenio je Majić.

U Petnici se svake godina održi 140 programa, seminara, kurseva i kampova kroz koji prođe oko 2.500 darovitih učenika i studenata iz cele Srbije i zemalja regiona.

Ovu ustanovu su tokom 2008. posetili predsednik Srbije, Boris Tadić i potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku, Božidar Đelić, i najavili punu pomoć u njenom razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: