Metroseksualac međ’ Srbima

U Srbiju je stigao metroseksualac. Evo kako ga zamišljamo: on je izašao iz “metroa” negde kod Vukovog spomenika u tesnoj roze majci, počupao je svoju obrvu, pljunuo na pločnik i izašao na svetla METROpole. Kao mnoge druge stvari, vezane za stil koje su stigle iz zapadnih zemalja i pojam ''metroseksualac'' je u nas pogrešno shvaćen. Metroseksalac nije mladić koji provodi sate u teretani i kupatilu, čupajući obrve, dok čeka da njegov najnoviji model mobilnog telefona s tigrastim dezenom zazvoni. Metroseksualac je starovremenski džentlmen u novom ruhu, onom prikladnom za 21. vek Oslanjajući se na vodič THE METROSEXAL Style Kit, pribavljen u IPS, upoznaćemo vas najzad s pravim smislom metroseksualizma.

Piše i ilustruje: Marko Stojaković

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2006.

15:46

Default images

Pojam metroseksualac se pojavljuje sredinom 90-tih godina kod pisca Marka Simpsona i označava mladog, urbanog strejt muškarca koji preuzima neke elemente stila i kulture gej zajednice. On je novi muškarac od stila, sofisticiran i samosvesan. Jednako je jak i pun samopouzdanja kao i njegov prethodnik, koji je ženu udarao toljagom po glavi, ali različit po svom ukusu i interesovanjima.

Produžetak vaše ličnosti

Stav džentlmena služiće vas uvek dobro a drugima će ostaviti utisak da ste vi sigurna i samouverena osoba lepih manira. Nije potrebno da sada menjate vaš tigrasti mobilni telefon, dovoljno je da naučite da ga koristite.

Telefoniranje u društvu smanjite na minimum, znamo da ste popularni, ne morate nam to dokazivati. Svoj telefon gasite uvek u restoranu, bioskopu, pozorištu i muzeju, jer osim što ćete biti nepristojni (ako vam on zazvoni) dolazite i u situaciju da budete ozbiljno povređeni od strane nekog ljubitelja kulture.

Telefoniranje u javnosti obavite što tiše možete. Ako morate da budete glasni – izvinite se i odaljite od ostalih.

Biti fin

Pravi džentlmen nikada ne pokazuje svoj novac i nikada ne priča o njemu.

Budite uvek ljubazni.

Ne prekidajte druge ljude dok pričaju.

Ne vičite.

Kontrolišite svoju narav.Ako vas roditelji nisu vaspitali, vaspitajte se sami, kupite bon-ton ili zamolite vaspitanog prijatelja da vam napiše spisak stvari koje ne treba da radite. Napravite svoj lični Metrosexual Style Kit.

Lepota kulture

Pravi metroseksualac polaže mnogo na kulturu. Da ne bude zabune, on nije snob. Nikada kulturu ne konzumirajte kao pomodnost. Ako na izložbe idete zato što je to "in", bolje i da ne idete.

U umetnosti danas postoji toliko mnogo pravaca da će neki sigurno prijati baš vama. Ne morate da idete na Labudovo jezero, povedite svoju dragu na neku od gostujućih trupa modernog baleta s elementima brejkdensa i akrobatike.

Vina

Piti vino uveče u restoranu, uz sveopštu pomamu za salatama kao nekada za prasećim pečenjem, postalo je krajnje pomodno. Ako već pijete vino, dobro je znati uz šta se pije crno a uz šta belo.

Belo vino: piletina, riba, salata, pasta u belim sosovima, japanska i tajlandska kuhinja

Crno vino: crvena mesa, sirevi i paštete, paste u paradajz sosu, divljač

Ako ne znate šta vam je činiti u restoranu, posmatrajte ljude oko sebe. Pripazite da ne završite kao Mr. Bin u jednoj od epizoda – otrovani od pokvarenih školjki.

Metro koža

Kako pravi metroseksualac polaže mnogo na ono što je u njemu, tako puno polaže i na

svoju spoljašnjost. Na putu ka zvezdama prvo odnegujte kožu. Ovo nikako ne podrazumeva istiskivanje mitisera. Dovoljan vam je jedan tonik za svakovečernje skidanje prljavštine sa lica. U slučajevima veće masnoće pribegnite svakodnevnom čišćenju preparatima medicinske kozmetike (tipa Eucerin, Sebamed).

Tu i tamo možete pribeći i pilingu. Krema je obavezna, to već svi muškarci znaju, koristite je prema vašem tipu kože. Naprednim korisnicima muške kozmetike preporučujemo prirodne maske NaturaBel, domaće proizvodnje.

Metro telo

Sva navedena pravila vas ne oslobađaju vaš dužnosti da imate zgodno, vito telo. Nekoliko puta nedeljno, sve u zavisnosti od prirodnih predispozicija, posvetite se svome telu. Ne morate 5 puta nedeljno posećivati teretanu i gutati kreatin. Odaberite neki od sportova koji vam odgovaraju. Obratite pažnju na 4 grupe mišića, grudi i ramena, stomak i pozadinu. Od malena znamo da devojke lude za muškim pozadinama.

Metro moda

Vaš stil vas čini različitim od ostalih. Držite se nekih tvrđih pravila, eksperimente prepustite nekom drugom. Jednostavni krojevi i kvalitetni materijali predstaviće vas kao pravog znalca. Nije li već par decenija u nazad Armanijev muškarac taj koji pleni. Povedite se pravilom Đorđa, elegancija je biti upamćen a ne primećen.

Ostaje vam samo da odaberete pravi broj garderobe, prihvatite svaku ponuđenu pomoć prodavca, prijatelja, porodice, pozovite publiku u pomoć ili idite na pola pola.

Sada ste najzad shvatili da metroseksualac nije muškarac koji koristi pomadu, čupa obrve i depilira maljava prsa. To je filozofija života muškarca u 21. veku. Metroseksualac je kompletan muškarac 21. veka. koji je u sebi spojio zaštitničku muževnost iz prošlih epoha s negom i stilizovanjem svoje spoljašnjosti i unutrašnjosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: