Dokle će nas mučiti ambrozija?

Tropske temperature su prošle, ali za mnoge je zahlađenje značilo novi problem. Oni koji su alergični na ambroziju poslednjih dana imaju velikih problema zbog cvetanja ove biljke. Ovakva situacija trajaće, po proceni stručnjaka, do kraja septembra. Opširnije u video-prilogu:

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 07.09.2017.

18:45

Dokle će nas mučiti ambrozija?
Foto: Thinkstock

Svako pored sebe ima nekog ko pati od alergije na ambroziju. Novinarka Nina Kolundžija jedna je od ljudi koji tokom avgusta i septembra teško dišu i jedva čekaju jaču kišu.

"Ujutru sam sva otečena, nos, oči, obrazi... I naravno suze, kao da plačem", kaže Nina.

Aparat koji meri količinu polena ambrozije u vazduhu u prečniku od 50 kilometara ovih dana pokazuje velike količine polena te biljke u vazduhu.

"Možemo da kažemo da Vojvodina i Beograd - u stvari cela Srbija, jesu u crvenoj zoni i da su te koncentracije u brojčanim vrednostima znatno manje prema jugu", kaže Ana Ljubičić iz Agencije za zaštitu životne sredine.

U ambulantama je sve više onih koji se žale na ambroziju. Mnogi se leče na svoju ruku, a mnogi se obrate lekaru tek kada dođe do ozbiljnijih simptoma kao što je gušenje.

"Pacijentima moramo da objasnimo da određene lekove, ako se dijagnostikuje alergija, sledeće godine treba da uzimaju u to doba i pre nego što počnu simptomi da bi lek dobro delovao. Takođe je potrebno da ga uzimaju redovno sve vreme, a ne samo nekoliko dana", objašnjava Vojislav Đurić, alergolog Kliničkog centra Srbije

Alergija na ambroziju može da predstavlja i problem za trudnice.

"Menja se utoliko što ne smem da koristim nikakve kapi za nos. Nikakav lek, samo nešto što je na biljnoj bazi, ali to zaista minimalno pomaže ili ne pomaže uopšte. Lekovi mogu da se uzmu samo u slučaju gušenja, ali se da time nisam suočila", kaže Nina Kolundžija.

Ambrozija se uglavnom širi na zapuštenim mestima ili na njivama, kao i uz nasipe. Ta mesta gde nije pokošeno na vreme, odnosno krajem jula oni koji su alergični na ambroziju moraju da zaobilaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: