Tajne bolesti američkih predsednika

Pogledajte koje su mere preduzimali američki predsednici kako bi od javnosti sakrili istinu o svom narušenom zdravstvenom stanju.

Zdravlje

Izvor: Men's Health

Petak, 24.04.2015.

15:30

Default images

Čester Artur (21. američki predsednik)

Bolovao je od Brajtonove bolesti (ova dijagnoza danas više ne postoji jer uključivala nekoliko različitih bubrežnih bolesti) za koju je jedini lek predstavljao odmor. Tokom 1882. godine predsednik je postao fizički iscrpljen i razdražljiv i počeo brzo da gubi telesnu težinu. Uprkos tome što je ulagao veliki napor da sakrije svoj zdravstveni problem, naglo propadanje organizma probudilo je sumnju javnosti. Na predsedničkoj poziciji smenili su ga republikanci 1884, godine, dve godine pre nego što je premiuo.

Grover Klivlend (22. i 24. američki predsednik)

Nedugo nakon drugog stupanja na poziciju predsednika, Klivlend je primetio ispupčenje u ustima, koje su lekari dijagnostikovali kao kancer. Saznavši da boluje od raka, predsednik je javno saopštio da putuje na četvorodnevni odmor kod prijatelja. Za to vreme, tim od šest hirurga izveo je operaciju koja je trajala 90 minuta, uklonivši tumor, pet zuba i veliki deo Klivlendove donje vilice.

Vudro Vilson (28. američki predsednik)

U oktobru 1919. godine Vilson je doživeo možani udar koji je izazvao oduzetost leve strane njegovog tela i delimično slepilo. Ne želeći da otkrije svoje zdravstveno stanje, Vilson se osamio sve do povlačenja sa mesta predsednika 1921. godine. Njegova supruga Edit, koja mu je predstavljala stvari koje je smatrala najznačajnijim i sarađivala sa njegovim lekarom, bila je najzaslužnija za prikrivanje njegove bolesti.

Frenklin Ruzvelt (32. američki predsednik)

Davne 1921., kada je imao 39 godina, Ruzvelt je oboleo od dečije paralize, infektivnog oboljenja koje je prouzrokovalo paralizu nogu. Predsednik se služio raznim sredstvima da prikrije svoju bolest. Izradio je sopstvenu stolicu koja je bila znatno manja i upadljivija od tadašnjih stolica namenjenih nepokretnim osobama. Osmislio je i poseban metod kretanja zahvaljujući kojem je delovalo kao da hoda - koristio je štap pomerajući pritom kukove i oslanjajući se na pomoćnika koji ga je vodio do podijuma za govor.

Džon Kenedi (35. američki predsednik)

Kenedi je patio od Adisonove bolesti, retkog hroničnog oboljnja koje nastaje kao posledica razaranja nadbubrežnih žlezda i koje je uzrokovalo takve bolove u leđima da predsednik često nije mogao da se penje uz stepenice ili čak obuje sopstvene čarape. Imidž mladog, poletnog čoveka, međutim, pažljivo je izgradila njegova porodica, u saradnji sa njegovim lekarom.

Foto: Diego Cambiaso/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: