Zdravlje

Petak, 14.11.2014.

19:31

Upitnik roditeljima o HPV vakcinaciji devojčica

U svim osnovnim školama na teritoriji Vojvodine roditeljima ili starateljima devojčica koje pohađaju peti razred biće podeljeni informativni leci sa upitnikom o njihovom stavu o HPV vakcinaciji kao specifičnoj meri prevencije raka grlića materice.

Izvor: Tanjug

Default images

Upitnik, koji su sastavili stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine, biće distribuiran do srede, 19. novembra, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Na osnovu prikupljenih upitnika o stavu roditelja, odnosno staratelja o HPV vakcinaciji, sagledaće se koliko roditelja smatra da je poželjna ova specifična mera prevencije.

Pokrajinska vlada je krajem prošle godine prihvatila Informaciju o potrebi unapredjenja primarne prevencije karcinoma grlića materice na teritoriji Vojvodine na osnovu koje je utvrđen Program prevencije HPV infekcija kod devojčica školskog uzrasta koji će realizovati Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Oboljenja izazvana humanim papiloma virusima (HPV) predstavljaju značajan zdravstveni problem Vojvodine, koji se po svojim karakteristikama može svrstati u grupu prioritetnih zdravstvenih problema.

Ključnu ulogu u smanjenju broja obolelih od HPV imaće mere primarne prevencije i primena imunizacije.

Devetnaest zemalja Evropske unije uvelo je imunizaciju protiv HPV, dok je u preostalim zemljama članicama taj postupak u toku.

Radi unapređenja svesti, informisanja i povećanja znanja roditelja i staratelja devojčica uzrasta 5. razreda osnovne škole o značaju preporučene imunizacije protiv humanog papiloma virusa sprovodi se informisanje i anonimno anketno istraživanje među roditeljima devojčica uzrasta 11 i 12 godina o stavu prema vakcinacijom protiv HPV infekcije, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: