Zdravlje

Petak, 11.10.2013.

20:40

SZO: Ukinuti toplomere sa živom do 2020.

Svetska zdravstvena organizacija pokrenula je danas inicijativu za postepeno uklanjanje termometara i aparata za merenje pristiska koji sadrže živu do 2020. godine.

Izvor: Beta

Default images

SZO sa sedištem u Ženevi navodi da je inicijativu pokrenula s organizacijom "Zdravstvena zaštita bez štete" (Health Care without Harm).

Kampanja "Lečenje bez žive do 2020. godine" pokrenuta je jer živa "nije dobra za zdravlje uopšte i može da izazove seriju neželjnih efekata, kao što su neurološka i moždana oštećenja, posebno kod mladih", navodi SZO.

SZO je navela da živa negativno utiče i na bubrege i digestivni trakt i dodaje da su posledice od žive opasne da bi do 2020. godine trebalo ukloniti sve aparate s njom.

Ta svetska organizacija će nastojati da se s tržista uklone postepeno i neki antiseptici, kao i kozmetička sredstva za kožu na bazi žive. SZO takođe želi da postepeno ukine i stomatološke proizvode na bazi tog metala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: