Šta mislite o onlajn psihoterapiji?

Onlajn psihoterapija podjednako je efikasna kao i tradicionalna "oči u oči" terapija kod psihijatra, kaže nova studija objavljena u Švajcarskoj.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 04.08.2013.

19:52

Default images

Na Univerzitetu Cirih analizirana su 62 pacijenta koji su imali blagu depresiju.

Pacijenti su bili podeljeni u dve jednake grupe - jedna je prolazila kroz klasičnu kognitivno bihejvioralnu terapiju, pisanu i usmenu, dok je druga dobijala onlajn terapiju u kojoj su lekari, takođe, znali imena pacijenata.

Finalni rezultati bili su vrlo slični, 53% pacijenata koji su dobijali onlajn savetovanje su izašli iz depresije kao i 50% ljudi koji su se podvrgli tradicionalnom načinu terapije.

Obe grupe pacijenata su na kraju izrazile zadovoljstvo zbog tretmana.

Onlajn terapija bi mogla da bude efektivna kao zamenska, misli profesor Andreas Merker: "Naša studija je dokazala da psihoterapeutske usluge posredstvom interneta jesu sasvim dobra zamena za terapeutsku negu."

Kako se vama čini ideja o onlajn terapiji i da li mislite da je dovoljno dobra zamena za lični kontakt sa psihijatrom?

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: