Čip ispod kože čuva život korisnika

Mala laboratorija smeštena ispod naše kože mogla bi da napravi pravu revoluciju u medicini.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2013.

20:30

Default images

Sa dužinom od svega 14 milimetara, čip koristi mobilni telefon kako bi slao izveštaje o zdravlju pacijenta.

Tim naučnika iz Lozane tvrdi da ova spravica može da bude neprocenjiva za pacijente koji idu na hemoterapiju, kao i da bi mogla da spreči srčani udar praćenjem ključnih hemikalija u našoj krvi.

Mali čip sadrži pet senzora i radio predajnik.

Korisnik takođe ima i malu bateriju, koja se nalazi van tela, u vidu flastera koja čipu preko kože daje snagu tako da nema potrebe za vađenjem čipa svaki put kada treba da se zameni izvor energije.

Istraživači tvrde da će uređaj dozvoliti doktorima da prate stanje pacijenta sa bilo koje lokacije bez vađenja krvi i drugih analiza.

Kako bi čip analizirao određene supstance u telu, poput glukoze, površina svakog senzora prekrivena je određenim enzimom.

Naučnici tvrde da bi sa ovim čipom mogli da detektuju bilo šta unutar tela, ali problem predstavlja životni vek enzima na čijem produžavanju upravo rade.

Enzimi koji su trenutno dostupni traju do mesec i po dana.

Kod pacijenata sa hroničnim bolestima implanti bi mogli da pošalju signal za uzbunu i pre pojavljivanja simptoma, ali i da predvide potrebu za lečenjem.

Istraživači se nadaju da će ceo sistem biti komercijalno dostupan za 4 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: