Zdravlje

Utorak, 02.07.2013.

16:37

Nije svako mleko - zdravo mleko

Mleko ne čini uvek dobro telu i zapravo može biti štetno, sudeći po pedijatru sa Harvarda, Dejvidu Ludvigu.

Izvor: Daily Mail

Default images

Dugovečna tvrdnja da je mleko jedan od ključnih sastojaka dobrog zdravlja naišla je na neodobravanje dejvida Ludviga.

On u svom radu tvrdi da mlečni proizvodi koji poseduju zaslađivače mogu biti štetni po zdravlje i da konzumiranje manjih količina mleka zapravo i nije tako loša ideja, pod uslovim da konzumiramo neke druge namirnice.

„Uzmimo za primer Ameriku, oni tamo piju milijarde galona mleka godišnje, verovatno pod pretpostavkom da će se njihove kosti raspasti bez njega“, izjavio je Ludvig.

Mnogi piju mleko sa malo masti, mnogi smatraju da ukoliko piju zaslađeno mleko ili jogurt tako izbegavaju zasićene masti. Oni svi greše i zapravo čine sebi više štete nego dobrog, tvrdi Ludvig.

On takođe smatra da osobe sa kvalitetnom ishranom mogu da prepolove konzumaciju mleka.

„Ukoliko gledamo gram za gram, kuvani kelj ima više kalcijuma od mleka. Sardine, orasi, mahunasto povrće, zeleno povrće – sve su to odlični izvori kalcijuma“, dodao je Ludvig.

Doduše, mleko je i dalje dobar izbor za malu decu koja ne mogu da jedu druge namirnice, ali treba izostaviti čokoladna mleka i mleka drugih ukusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: