Seks nakon porođaja

Dobiti dete je čudesno i predivno iskustvo. Ali, to takođe može ugroziti vaš seksualni život. Razlozi mogu biti na fizičkoj ili psihološkoj osnovi. Ali, pre nego što se sa njima suočite, potrebno je da te razloge razumete.

Izvor: B92

Petak, 02.03.2012.

11:45

Default images

Kako kaže dr Rene Horovic, koja proučava akušerstvo i ginekologiju već 26 godina i direktor je centra Sexual Wellness na Farmington Hilsu, u Mičigenu, studije su pokazale da želja žena za seksom posle porođaja opada na globalnom nivou, bilo da su se porodile prirodnim putem ili carskim rezom. Njihova seksualna aktivnost je smanjena u prvoj godini nakon porođaja.

Prvi razlog za to je hormonski. Nivo prolaktina raste omogućavajući dojenje dok nivo dopamina opada. Posledica? Smanjena želja za seksom. Podjednako važan faktor su i fizičke promene kroz koje ženino telo prolazi u trudnoći.

„Vaše telo se menja a samim tim i vaš pogled na sopstveni izgled i stoga se osećate manje privlačnom”, kaže Horovic.

Izgled majke je samo jedan deo problema. Drugi deo je to kako se ona oseća.

„Više od polovine žena oseti fizički bol neposredno nakon samog porođaja. To se najčešće dešava pri porođaju prirodnim putem, prilikom upotrebe klešta ili vakuma,” kaže Horovic.

Takozvana „povreda perineuma” je najčešći krivac za bol.

„Ako nije došlo do rascepa onda se samo u 11 odsto slučajeva oseti bol, kada nije bilo zašivanja 15 odsto, kod zašivanja 21 odsto a u slučaju epiziotomije čak 40 odsto žena oseti bol,” objašnjava Horovic.

Ona predlaže da prvo razgovarate sa svojim akušerom kako biste saznali koliko često se vrše epiziotomije jer to može da utiče na vaš oporavak.

„Uglavnom nema dugoročnih posledica”, tvrdi dr Horovic, „ali, ukoliko one i postoje trebalo bi da porazgovarate sa svojim ginekologom.“

Dojenje takođe može da utiče na ženinu sposobnost da se seksualno uzbudi jer su vaginalni zidovi tanji usled hormonskih promena.

Da sve bude još gore, orgazam takođe nije tako intezivan. I sam odnos može da bude veoma bolan. Ali sve se to polako vraća u normalu 3-4 meseca nakon prestanka dojenja.

Ipak, ima načina da se bol umanji. Veoma je važno da pokreti budu nežni i poželjna je upotreba librikanata (posebno onih na bazi silikona).
kelsey_lovefusionphoto / Flickr.com
„Ukoliko i dalje osećate bol, korišćenje male količine vaginalnog estrogena će doprineti vlažnosti vagine”, preporučuje Horovic.

Svemu ovome dodajte iscrpljenost jer vaše novorođenče nema redovan san, a onda plače i jede kada se probudi i imate ozbiljan problem sa umorom. Sve u svemu, kada beba stigne, vaš seksualni život je ugrožen.

„Samo 12 do 14 odsto parova ne nailazi ni na kakve probleme nakon porođaja. Zaključak je da niste sami,” kaže Horovic.

„Činjenica je da sada postoji to malo stvorenje koje okupira pažnju koju ste prethodno pružali jedno drugom. Zato je veoma bitno da, kako je god moguće, pronađete vreme za svog partnera. Ne mora uvek da se radi o seksu već o održavanju intimnosti između vas, jer je ona veoma važna za trajnost vaše veze”.

To znači da ne smete zaboraviti na romantične gestove, dodire, držanje za ruke, poljupce. Trebalo bi takođe da u smenama spavate, spremate obroke, idete u prodavnicu. Iako vam se možete činiti da ovo nisu najromantičnije stvari na svetu, vaša partnerka će vam biti beskrajno (bar narednih 24 sata) zahvalna,“ poručuje dr Horovic muškarcima.

Pomoći će vam i sama činjenica da ono što pravi smetnju jesu fizičke promene ali nikako nedostatak ljubavi.

„Nije da vas ona ne želi, već inače nema potrebu za tim”. Najvažnija je svest o partnerkinom bolu i o potrebama oba partnera. Niko nije vidovit. Recite mu/joj šta stvarno želite i šta vam treba.”

Na kraju, nemojte se zatvarati u sebe. Čak i ako nema seksa, romantika i intimnost bi uvek trebalo da postoje. Neko od vas ili oboje mogli biste da pomislite kako ste ispali iz igre ili vas je neko zamenio, a to nije dobro.

Rešenje problema? „Isplanirajte izlazak”, preporučuje Horovic. “Izlazak u dvoje. Učinite da se Vaš partner oseća posebnim, voljenim, bitnim u vašem životu i seks neće izostati.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: