Znate li šta je Zeleni ponedeljak?

Da li ste spremni da se svakog ponedeljka odreknete mesa?

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2012.

14:30

Default images

U Srbiji ima oko 7,5 miliona stanovnika. Kada bi se samo na jedan dan ljudi odrekli jedenja mesa to bi isti učinak imalo kao kad bismo iz saobraćaja isključili pola miliona automobila. Da li je to moguće sprovesti u delo i kakve bi bile “posledice” odricanja mesa na jedan dan saznaćemo uskoro ukoliko u Srbiji zaživi akcija Zeleni ponedeljak.

“To je akcija koja se sprovodi gotovo u čitavom svetu. Njom želimo podstaći ljude da ponedeljkom jedemo samo vegansku - biljnu hranu, odnosno da ne koristimo meso, ribe, jaja, mleko, dakle namirnice životinjskoga porekla”, objašnjava Snežana Milovanović, predsednica Udruženje za zaštitu i prava životinja “Sloboda za životinje” koje stoji iza ove akcije.
Ova akcija kroz različite tribine i dešavanja promoviše se od proleća ove godine. Tom prilikom posetioci mogu da dobiju više informacija o akciji, aktuelnim istraživanjima kao i da probaju neke od veganskih proizvoda koje uspešno zamenjuju meso, a nedavno je promovisan i dvojezični kuvar „Kuvarska zvezda Italijanski vegetarijanski“ koja sadrži recepte vrhunskog italijanskog kuvara Klaudija Panoce.

“Cilj nam je da naše zvanične institucije podrže akciju i tako joj daju javni značaj. Uputićemo dopise ministarstvima zdravlja, poljoprivrede, životne sredine, turizma, gradonačelnicima... Želimo da zvanične institucije ponedeljak proglase za dan bez mesa među svojim zaposlenima te da ih tako preporuče i građanima”, objašnjava Milovanović.

Najveći uspeh, prema njenim rečima, biće ako Zeleni ponedeljak zaživi u svim javnim ustanovama, vrtićima, školama, studentskim menzama i restoranima.
“Ova akcija zamišljena je tako da bude afirmativna - ona ne zabranjuje i ne propisuje šta se sme a šta ne. Mi zastupamo postepene prelaze, menjanje navika bez fanatizma, od mesojeda do zelenog ponedeljka pa onda do vegetarijanstva i veganstva”, dodaje predsednica Udruženja “Sloboda za životinje”.

Ona navodi da je sve više ozbiljnih studija koje govore o tome da je vegetarijanska ishrana mnogo zdravija od ishrane sa mesom. Vrlo jasno rezultati istraživanja pokazuju negativan uticaj mesne ishrane na dijabetes, različite oblike raka, Alchajmerovu bolest i demenciju, bolesti srca i krvnih sudova i mnoge druge.

Milovanović je svesna da Zeleni ponedeljak ne može zaživeti preko noći, pa se tako ova akcija planira na duže staze: “Što se tiče reakcija uglavnom su predrasude glavni problem, neosnovani strahovi iza kojih stoje izgovori i ukorenjene navike koje se teško menjaju”, kaže ona dodajući da se ipak nada da će akcija što pre osvojiti Srbiji i možda se proširiti na još neke dane u sedmici.

Šta vi mislite o Zelenom ponedeljku?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: