Amazon: Svake nedelje dobiju misteriozan paket koji nisu naručili

Kada je prvi paket s Amazona stigao na njihovu adresu, Majk i Keli Galivan iz Aktona mislili su da je reč o zabuni i pogrešnoj isporuci. Ipak, paket nisu mogli da vrate jer na njemu nije bilo nikakvih informacija o pošiljaocu i adresi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 11.02.2018.

08:20

Amazon: Svake nedelje dobiju misteriozan paket koji nisu naručili
Foto: Gettyimages

Ubrzo nakon toga stigao je još jedan paket, pa još jedan – a do danas je ovaj par na kućnu adresu primio čak 26 paketa s pretežno jeftinim proizvodima s Amazona.

Par je vremenom počeo da strahuje da je deo neke prevare, pa je kontaktirao Amazon i objasno situaciju. Kompanija je objasnila da su svi paketi plaćeni poklon-karticom, pa na njima nema imena pošiljaoca niti adrese, tako da će sprovesti istragu i javiti im se. Ali, prošla su već dva meseca, stigli brojni novi paketi, a iz kompanije se još niko nije javio.

Prema bivšim radnicima Amazona koji su upoznati sa sličnim situacijama od ranije, ovde je zaista reč o prevari, ali u ovom slučaju prevara nije usmerena protiv bračnog para, već je reč o manipulaciji recenzijama na ovoj online prodavnici.

Naime, da bi proizvodi na Amazonu imali što bolju poziciju, važne su recenzije i ocene verodostojnih kupaca (tj. osoba koje su kupile te proizvode), a neki prodavci pokušavaju da prevare Amazon i njihov algoritam tako što otvore drugi, tj. lažni profil na Amazonu i putem tog profila i poklon-kartice (na taj način ne moraju da ostavljaju lične podatke) kupe svoj proizvod koji pošalju na neku adresu.

Nakon toga s tog drugog profila napišu odličnu recenziju i daju najveću ocenu za proizvod koji su u osnovi sami sebi prodali (iako su ga poslali na drugu adresu). Što više proizvoda na taj način prodaju, odnosno ocene najboljim ocenama, njihova pozicija kao prodavca će na Amazonu biti sve bolja.

S obzirom na to da se korisnici pretežno odlučuju na kupovinu proizvoda koji imaju najbolje recenzije i ocene, u slučajevima poput ovog, oni postaju žrtve prevare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: