Fejsbuk veštačkom inteligencijom pokušava da spreči samoubistva

Kompanija Fejsbuk će ubuduće koristiti i veštačku inteligenciju kako bi otkrila da li neko od korisnika te društvene mreže namerava da izvrši samoubistvo.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 28.11.2017.

08:10

Fejsbuk veštačkom inteligencijom pokušava da spreči samoubistva
Foto: Getty

Fejsbuk je i do sada imao mehanizme za obeležavanje objava (postova) korisnika koji razmišljaju da naude sebi, a novi alat ima za cilj da pronađe takve objave pre nego što ih bilo ko prijavi.

Sistem će skenirati objave i video klipove koji se uživo emituju na Fejsbuku tehnikom "prepoznavanja obrazaca", a komentari prijatelja kao što je "da li si dobro?" mogu da ukažu na postojanje suicidalnih misli.

Fejsbuk već testira novi sistem u SAD i postepeno ga uvodi i u većini drugih zemalja, ali ne i u Evropskoj uniji, a kompanija ne želi da kaže zbog čega.

Kompanija koristi veštačku inteligenciju i da odredi prioritet, odnosno redosled slanja obeleženih, prijavljenih objava ljudima moderatorima, kako bi oni brzo mogli da obaveste lokalne vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: