"Kasperski" u SAD od sada možete korsititi samo "neozbiljno"

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa naložila je vladinim agencijama u toj zemlji da uklone proizvode „Laboratorije Kasperski“ iz svojih informacionih sistema navodeći da je zabrinuta da je ta kompanija za sajber bezbednost, čije je sedište u Moskvi, podložna uticaju Kremlja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2017.

12:01

foto: thinkstock

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD izdalo je u sredu direktivu agencijama u kojoj im je naredilo da identifikuju proizvode „Kasperskog“ u svojim informacionim sistemima u roku od 30 dana, naprave planove za uklanjanje i prekid upotrebe proizvoda u roku od 60 dana, a da u roku od 90 dana počnu i da realizuju te planove za odustajanje od upotrebe tih proizvoda, prenosi Rojters.

„Zabrinuti smo zbog veza između određenih zvaničnika 'Kasperskog' i ruske obaveštajne i drugih vladinih agencija, kao i zbog normi prema ruskom zakonu koje omogućavaju ruskim obaveštajnim agencijama da traže ili prinudno iznude pomoć od 'Kasperskog' i da presreću komunikacije koje protiču kroz ruske mreže“, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Britanska agencija navodi da iz „Kasperskog“ nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Ta kompanija je u više navrata negirala da ima veze sa bilo kojom vladom i da ne bi pomogla vladi u sajber špijunaži, piše "RTS".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: