Google Gaudiju posvetio naslovnu stranu

Globalni Internet pretraživač Google danas je svoju naslovnu stranu posvetio španskom arhitekti Antoniju Gaudiju, koji je rođen 25. juna 1852. godine, odnosno pre 161 godinu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

11:12

Default images

Postoji polemika vezana za mesto njegovog rođenja, rođen je u Reusu ili Riudomsu, koja je možda bitna tamošnjim meštanima, ali je drugima irelevantna, pošto se oba mestašca nalaze u provinciji Taragona u Kataloniji, Španija.

Studije je započeo kao 17-godišnjak, uporedo radeći kao kao tehnički crtač i dizajner, između ostalog i pokućstva. Bavljenje unutrašnjim dizajnom je uopšte bilo vrlo često cesto kod arhitekata iz vremena secesije, čiji je Gaudi jedan od najistaknutijih, Iako krajnje samosvojan predstavnik.

Pošto je diplomirao 1878. godine, projektovao je radničko naselje za zaposlene u industriji tekstila u Barseloni a pet godina kasnije dobio je priliku da nastavi radove na katedralnoj crkvi Sagrada Familia u Bartseloni, njegovom remek delu, po kojem je izvesno najpoznatiji.

Bio je naglašeni individualista, u svemu samosvojan. Kada ga je 7. juna 1926. na ulici Barselone udario tramvaj, pošto je delovao sasvim neugledno prebačen je u stacionar za sirotinju, a niko ga nije prepoznao.

U tom stacionaru je i umro 10. juna 1926. Današnji katalonski separatisti često ga ističu kao jednog od simbola katalonske samosvojnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: