Samsung skinuo Nokiju sa trona

Samsung Electronics preuzeo je od Nokije mesto vodećeg proizvođača mobilnih telefona, rezultati su istraživanja koje je sproveo Strategy Analytics.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

11:00

Default images

Nokia je držala prvo mesto od 1998, kad je pretekla Motorolu, međutim, u prvom tromesečju 2012. Samsung je isporučio 93 miliona telefona a Nokia skoro 83 miliona.

Samsung je takođe poslovao sa rekordnim finansijskim uspehom - najboljim još od 2008. Neto profit u periodu januar-mart 2012. iznosi 4,5 milijardi dolara, što je 81% više nego u ovo vreme prošle godine.

Osim toga, Samsung je najveći proizvođač TV-a i flet ekrana na svetu.

„Očekujemo da će se ovaj trend nastaviti i u bliskoj budućnosti, jer je konkurentnost u našem glavnom biznisu veoma ojačana”, kazao je Robert Ji, načelnik za odnose sa investitorima.

Velika potražnja smartfona, kao što su Galaxy Note i Galxy S2 (predstavljen prošle godine) pomogla je da se pokrije niža zarada od memorijskih čipova, još jednog polja gde je Samsung jak.

„Bio je to šok za poluprovodnike, ali iznenađenje za mobilne”, kazao je Li Ka-keun, analitičar iz Seula.

Uspeh Galaxy linije doprineo je i da Samsung nadmaši Apple kao najvećeg prodavca smartfona. U prva tri meseca 2012. Samsung je prodao 44,5 miliona telefona, Apple 35,1 milion.

„Tržište smartfona sada ima takoreći samo dva igrača, Samsung i Apple”, kaže Či Sei-Čeol iz Meritz Securities. „A pošto će nov Galaxy 3 telefon biti predstavljen 3. maja, Samsungova prodaja će samo još više da raste”.

Predsednik Samsung Mobile, Šing Džong-kjun, kazao je novinarima u februaru da očekuje da će ove godine prodati 380 miliona telefona, od toga 200 miliona smartfona.

Prošle godine kompanija je isporučila 330 miliona telefona (97 miliona smartfona).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: