Belorusija: zabrana stranih sajtova

Zakon, koji na snagu stupa 6. januara ograničavaće posetu i korišćenje stranih internet sajtova i servisa.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 03.01.2012.

11:05

Default images

Prema pisanju Forbesa, novi zakon će u praksi funkcionisati ovako: Ukoliko neko iz Belorusije želi da kupi nešto sa Amazona, na primer, koji nije beloruska kompanija niti je registrovana u Belorusiji, ova transkacija biće označena kao ilegalna, a beloruski državni tužilac poslaće obaveštenje Amazonu u kom ga obaveštava da krši njihov zakon, te da može biti tužen.

Forbes prenosi i da su vlasnici internet kafea odgovorni za korišćenje interneta od strane njihovih mušterija, te da moraju prijaviti svaku nedozvoljenu radnju, pa čak i individualni vlasnici računara odgovorni su ukoliko nego drugi koristi njihov kompjuter i poseti zabranjeni sajt.

PC World prenosi da po novom zakonu, donetom 21. decembra, sve kompanije i pojedinci registrovani kao preduzetnici moraju koristiti isključivo domaće internet domene za svoje onlajn servise.

Onaj koji poseti sajtove locirane van Belorusije biće označen kao prestupnik i moraće da plati kaznu koja ide do 125 dolara, navodi se na sajtu Library of Congress.

Reporteri bez granica pišu da će vlada postaviti i sistem koji će filtrirati i blokirati sajtove koje smatraju opasnim, kao što su oni koji se povezuju sa ekstremizmom ili pornografijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: