Obama: Svet je izgubio vizionara

Stiv Džobs, jedan od osnivača kompanije Apple, preminuo je u 56. godini života.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2011.

07:58

Default images

Džobs, koji se dugo borio sa rakom pankreasa, preminio je sinoć u svojoj kući u Kaliforniji, prenose agencije.

Američki predsednik, Barak Obama, izjavio je ovim povodom da je svet izgubio vizionara.

"Mi koji smo imali sreću da ga poznajemo i radimo s njim, u Stivu smo izgubili dragog prijatelja i mentora koji nas je inspirisao. Stiv za sobom ostavlja kompaniju koju je samo on mogao da podigne", navodi se u zvaničnom saopštenju iz Applea.

Detalji smrti nisu još uvek poznati.

Džobs je Apple osnovao 1976. godine, zajedno sa Stivom Voznijakom i Ronaldom Vejnom, a učinio je, zajedno sa ostalima, da Apple postane najvrednija tehnološka kompanija.

Od kraja avgusta, on je zvanično prestao da bude izvršni direktor kompanije, rekavši da je došao dan kada više ne može da obavlja svoju funkciju.

"Uvek sam govorio da ako dođe dan kada više ne budem mogao da ispunim svoje dužnosti i očekivanja kao izvršni direktor Applea, biću prvi koji će to javiti. Nažalost, taj dan je došao."

Sa rakom se borio od 2004. godine, od kada je u par navrata uzimao odsustvo, a 2009. godine mu je izvršena transplantacija jetre.

Umro je samo dan nakon što je Apple predstavio svoj novi uređaj, iPhone 4S.

Džobs, koji je bio poznat kao jako dobar govornik, ostaće upamćen, između ostalog, i po svom govoru studentima Stenforda, koji je na YouTube pogledan preko 6 miliona puta.

"Podsećanje na to da ću uskoro biti mrtav je najvažniji alat koji sam imao pri donošenju najvažnijih životnih odluka", rekao je Džobs u svom govoru koji je održao nakon što je po prvi put uspeo da pobedi rak, dijagnostikovan 2004. godine.

Reakcije na Džobsovu smrt

Photo: swanksalot/Flickr
"Za sve oni koji su imali sreće da sarađuju sa njim, to je bila izuzetno velika čast", rekao je povodom Džobsove smrti Bil Gejts, osnivač Microsofta.

"Svet je izgubio vizionara. I ne postoji bolje priznanje njegovom uspehu od činjenice da je većina sveta saznala da je preminuo putem uređaja koji je on izumeo", rekao je Barak Obama.

Sergej Brin, jedan od osnivača Googlea, takođe se oglasio povodom Džobsove smrti.

"Od najranijih dana u Googleu, kad god smo Leri i ja tražili inspiraciju, nije bilo potrebe da tražimo dalje od Kupertina. Stiv, tvoju strast za izuzetnim mogao je da oseti svako ko je ikada dodirnuo Apple proizvod, uključujući MacBook sa koga ovo pišem."

"Želim da izrazim svoje najiskrenije saučešće povodom smrti Stiva Džobsa, jednog od osnivača naše industrije i istinskog vizionara. Saosećam sa njegovom porodicom, svima u Appleu i svima koje je dotakao njegov rad", rekao je izvršni direktor Microsofta, Stiv Balmer.

"Stiv, hvala ti što si bio mentor i prijatelj. Hvala ti što si pokazao da ono što si napravio može promeniti svet. Nedostajaćeš mi", napisao je osnivač Facebooka, Mark Zakerberg.

O tome ko je bio Stiv Džobs više možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: