Telegram je mrtav STOP trijumf sms-a STOP

Da li se sećate kada ste poslednji put poslali ili primili telegram? Ovo, nekada tehnološko čudo, lagano pada u zaborav, a kao glavni krivac za smrt telegrama navodi se najezda sms poruka.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

12:23

Default images

Loše vesti ovog puta ne stižu telegramom, već za telegram. Indija, poslednja velika zemlja koja je svoju komunikacionu mrežu u najvećem delu zasnivala na telegramima, saopštila je da će lokalno stanovništvo poslednje telegrame razmeniti 15. jula.

Indijska vlada procenila je da su gubici telegramske mreže prešli brojku od dve milijarde, zbog čega je došao trenutak da se odustane od slanja telegrama. Tako će, nakon skoro 163 godine vladavine u Indiji, telegramska mreža otići u istoriju, prenosi Dejli Telegraf.
Beta/AP
Zanimljivo je da je Velika Britanija na državnom nivou razmenu telegrama smanjila na minum još 1982. godine, dok su Sjedinjene Američke Države od telegrama digle ruke 2006. Indija je tako ostala kao jedino uporište nekada veoma popularnog sistema za relativno brzo prenošenje informacija.

Kako pišu svetski mediji, sada već zastareo sistem slanja telegrama zamenili su mnogo brži elektronski načini komunikacije. Kako u autobiografiji “Dear Bill” piše Bil Didis, koji je godinama zahvaljujući telegramima slao svoje novinske reportaže iz celog sveta, najjači udarac telegramskom komuniciranju zadale su sms poruke, dok je konačnu “smrtnu presudu” potpisao internet.

Veruje se da je prvi telegram poslao Semjuel Morze još 1844. godine, kada je poruka sadržine “What hath God wrought?” za rekordno vreme stigla iz Vašingtona u Baltimor.
Beta/AP
Već do kraja devetnaestog veka telegrami su na svetskom nivou postali veoma popularni, da bi se nešto mračnija senka nad njima nadvila tokom dva svetska rata. Tada je većina porodica vesti o preminulim rođacima dobijala preko telegrama, zbog vega su stekli i ne toliko popularan nadimak “vesnici smrti”.

Legenda kaže da je najkraći telegram na svetu poslao čuveni pisav Oskar Vajld. Obraćajući se svom izdavaču koji je u tom trenutku radio na njegovoj novoj knjizi, Vajld je poslao poruku sadržine “?”, a ni odgovor nije bio ništa duži – “!”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: