Tehnopolis

Sreda, 26.10.2011.

16:29

Čija je mreža najbolja?

U pokušaju da saznaju odgovor na ovo pitanje, časopis connect Srbija i kompanija P3 communications, testirali su kvalitet mobilnih mreža u Srbiji.

Izvor: B92

Default images

Metodologija koja je korišćena ovom prilikom je osmišljena od strane connecta, a istraživanje je izvršeno u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, duž Koridora 10 i na pristupnim putevima.

Ocenjivan je prenos glasa i prenos podataka, gde je glasovna komunikacija učestvovala sa 60 posto u završnoj oceni, a pristup merenjima je bio statistički - vršeno je do 1700 merenja za glasovnu komunikaciju i do 2000 merenja broadband servisa po operatoru.

Tim kompanije P3 communications je, u specijalizovanim mernim automobilima, krstario zacrtanom rutom, a telefoni su obavljali i primali test pozive, beležili uspešnost i kvalitet prenosa glasa i podataka.

Na osnovu vrednovanja rezultata, najbolji skor je postigao Vip mobile, koji je pobedio na polju prenosa podataka, Telenor je takođe postigao visok skor, pre svega u domenu prenosa glasa, a adut Telekoma Srbije je najbolje pokrivanje magistralnih puteva 3G signalom.

Od mogućih 500, Telekom je osvojio 318, Telenor 409, a Vip 434 poena.

Više o korišćenoj metodologiji i bodovanju možete pronaći ovde.

A kakva su vaša iskustva sa mrežama domaćih operatora?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: