Tehnopolis

Utorak, 13.08.2013.

11:40

Hyperloop - putovanje brzinom od 1.280 km/h

Putovanje između dva grada brzinom od 1.280 kilometara na sat, sistemom koji je samoodrživ jer koristi solarnu energiju i koji je udobniji i prijatniji za putovanje od aviona, po ceni od samo 20 dolara - "Hyperloop". To je nova vizija Ilona Maska, genija koji je zaslužan za "PayPal", "SpaceX" i "Teslu".

Izvor: B92

Default images

Milijarder i jedan od najvećih preduzetnika ovog veka predstavio je dokument od 57 strana u kojem je razrađen koncept za novi transportni sistem, za čiju bi izradu bilo potrebno između šest i osam milijardi dolara i četiri godine rada za model za demonstraciju.
Hyperloop bi putnike prevozio u kapsulama od aluminijuma, koje bi bile "ispaljivane" kroz vazdušni tunel pomoću magneta i velikih ventilatora.

Kapsule bi lebdele skoro supersoničnim brzinama od tačke A do tačke B na vazdušnim jastucima, čime bi se eliminisalo trenje - slično kao pak na stolu za vazdušni hokej.

U kapsulama bi bio održavan pritisak, a prema ovom projektu, putnici bi tokom putovanja osetili tek nešto jaču silu, kao prilikom poletanja ili sletanja aviona ili vožnje u luna-parku.
On je sistem nazvao mešavinom "Konkorda, stola za vazdušni hokej i elektromagnetnog oružja (railgun)".

"Dok ne izmislimo pravu teleportaciju, što bi stvarno bilo strava, jedini način za super-brzo putovanje jeste kroz cev u kojoj bi postojali posebni uslovi", rekao je Mask.
Mask je naveo i da je trenutno previše zauzet da sâm završi ovaj projekat, jer su mu prioriteti "SpaceX" i komercijalni letovi u svemir.

"Da je ovo na vrhu moje liste, verovatno bih ga završio za godinu ili dve", rekao je Mask, dodajući da pruža projekat na uvid kako bi drugi mogli da ga unaprede i da dođu do svojih ideja.
Foto: Beta, AP
Predviđeno je da Hyperloop poveže Los Anđeles i San Francisko, a putovanje bi trajalo oko 30 minuta, rekao je Mask na predstavljanju.

On smatra da je ovaj vid transporta mnogo bolji i isplativiji od aviona kada je u pitanju povezivanje gradova koji se nalaze na razdaljini od oko 1.600 kilometara ili manjoj.

Projektovana cena putovanja u jednom pravcu, prema njegovim rečima, ne bi prelazila 20 dolara, a kapsule bi u teoriji mogle da se "ispaljuju" na svakih 30 sekundi.

Takođe, uz manje modifikacije, kapsule bi mogle da uz ljude prevoze i automobile. Kako prenosi BBC, Mask je na projektu radio sa timom eksperata koji su već radili na programu svemirskih putovanja SpaceX i na energetski naprednim Tesla vozilima, pa je priča daleko od "naučne fantastike", a vrlo blizu realnosti.

"Kada Ilon Mask kaže da će nešto uraditi, obično održi reč. To znači da ćemo uskoro čuti mnogo više o Hyperloopu", navodi BBC.

Maskov projekat možete pogledati na ovoj adresi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: