Tehnopolis

Petak, 02.02.2007.

16:22

Prve mane Windows Viste

Otkrivena je prva greška u novom operativnom sistemu kompanije Majkrosoft nazvanog “Vista”.

Izvor: Techtree

Izvor: B92

Default images

Majkrosoft (Microsoft) je izjavio da njihovi inženjeri istražuju izveštaje o navodnoj ranjivosti sistema za prepoznavanje govora.

Sistem za prepoznavanje govora omogućava lakši rad sa računarom ali isto tako može omogućiti spoljnim napadačima da pokreću programe operativnog sistema “Vista” koristeći unapred snimljene govorne komande.

Stručnjaci za bezbednost kompanije Majkrosoft smatraju da je moguća šteta nastala zloupotrebom ove funkcije isuviše mala tako da korisnici nemaju većih razloga za brigu.

Da bi uspešno manipulisao sistemom za prepoznavanje govora, napadač bi morao da fizički bude pisutan pored kompjutera ili da smisli način na koji bi korisnik računara skinuo sa interneta i pustio audio snimak komandi kojima se zloupotrebljava operativni sistem kompjutera. Čak i ako bi bilo moguće pustiti snimak, to bi moralo da se uradi na način koji ne bi privukao pažnju vlasnika.

Majkrosoft je takođe skrenuo pažnju na to da su komande koje napadač moze izdati ograničene nalogom korisnika koji koristi računar, što bi moglo sprečiti izdavanje administrativnih komandi, kao i da se glasovnim komandama ne može stvoriti novi korisnički nalog niti formatirati hard disk.

Svi korisnici zabrinuti za bezbednost svog sistema mogu sprečiti moguće napade isključivanjem funkcije za prepoznavanje govora ili prostim isključivanjem mikrofona i izvučnika.

Isto tako preporučeno je gašenje Windows media plejera ako je slučajno pokrenut fajl koji pokušava da izda glasovne komande računaru.

Sve mušterije koje veruju da je na njih izvršen napad, sada već prozvan shout-hack, mogu kontaktirati korisnički servis kompanije Majkrosoft.

Prethodni tekstovi na temu Windows Viste

Lansirana Windows Vista
Windows Vista - Kernel poboljšanja
Windows Vista & Bezbednost - IE7
Windows Vista & Bezbednost
Windows Vista RC1 (5600)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

12 h

Podeli: