IP televizija: Budućnost je počela

Danas, kada su cene korišćenja širokopojasnog pristupa Internetu u opadanju i kada su prihodi od telefonskih usluga sve manji, IPTV postaje glavna usluga oko koje se vodi borba između telefonskih i kablovskih operatera.

Autor: Diana Milanović
Izvor: Ekonomist

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2007.

00:19

Default images

Nakon što je po prvi put lansirana na tržištu telekomunikacija, IP Televizija (Internet Protokol Televizija) definitvno se nametnula kao TV sistem budućnosti. Prva generacija IP TV usluge omogućila je kućnim korisnicima emitovanje digitalne televizije preko širokopojasne infrastrukture, koja, zbog velikih propusnih opsega, postaje ključna stavka u svetu komunikacijske zabave.

Međutim, ako se uzme u obzir već prisutna kablovska televizija, kao i emitovanje putem satelita, postavlja se pitanje na koji će se način IP TV provajderi nametnuti na trzištu, a da usluga koju nude bude drugačija od do sada ponuđenih. Rešenje ima mnogo, a sve se ponovo vrti oko krajnjeg korisnika i njegovih očekivanja. On očekuje, pre svega, razne vrste zabavnog sadržaja, mogućnost interaktivne komunikacije preko TV, jednostavnost u korišćenju i ostale inovacije koje klasična televizija ne podržava.

Tehnološke mogućnosti

“Video na zahtev” (Video on Demand), digitalni video-rekorder, Internet pretraživanje preko TV - samo su neke od mogućnosti IP televizije. Ali, idemo redom.

“Sadržaj na zahtev” esencijalni je deo savremenog stila života. Video na zahtev omogućava krajnjem korisniku da iz svoje kuće naručuje filmove koje želi, preko interaktivnog programskog vodiča. Interaktivni vodič je set informacija o filmovima prikazan na TV ekranu i pruža mogućnost krajnjem korisniku da preko navigacijske tastature vrlo lako pretražuje po vodiču, selektuje sadržaj koji želi da gleda, premotava unapred, unazad, prekida emitovanje i ponovo pušta film.

Pretraživanje olakšava i raspodela filmova po žanru, ali i mogućnost da se pročita kratak sinopsis filma ili vidi odlomak filma pre odluke o kupovini, odnosno zahteva emitovanja odabranog filma. Radi lakšeg odabira moguće je koristiti pretraživač naslova filmova ili imena glumaca po abecednom redu.

Muzika na zahtev su muzički klipovi koji su isto tako deo rešenja video na zahtev. Ako ste pomislili na DVD uređaje, tačno je da sličnost postoji, s tim što video na zahtev nudi mnogo praktičniji i efikasniji način odabira najnovijih filmova. Sa videotekom u kući, odlazak u DVD klubove ili kupovina DVD filmova, ako ih uopšte i nađete u prodaji, gubi smisao.

Digitalni video rekorder predstavlja revolucionarni način gledanja TV programa. Snimanjem direktnih prenosa, sami kreiramo svoj raspored gledanja sa sadržajem koji želimo i kada želimo da gledamo. Na ovaj način TV program postaje uvek dostupan i propuštene emisije, serije, utakmice, muzički koncerti uvek mogu da se naknadno odgledaju, kada vreme i obaveze dozvole. Sve je, dakle, pomereno u vremenu po želji korisnika.
MOBILNO: IP TV moguæe je gledati i na mobilnom telefonu
Internet pretraživanje preko TV sledeća je interesantna mogućnost. Umesto računara, koristi se TV integrisani Internet pretraživač. Naročito je zgodno za one koji još uvek nisu razvili afinitet prema računaru. Google na TV-u indentičan je onom na računaru, gde se pomoću navigacijske tastature unose traženi pojmovi.

Za one koji ne žele da se pretplate na gledanje celog TV kanala, već samo određenih emisija (serije, filmovi, sport...), obezbeđena je usluga „plati pa gledaj“. Za ovu vrstu usluge potreban je PIN kod za kupovinu koji se dobija od IP TV provajdera.

Osim dobrog sadržaja, veoma je bitna i jednostavnost korišćenja. Elektronski TV vodič pruža mogućnost veoma jednostavne navigacije kroz različite kanale. U zavisnosti od dostupnosti informacija, po svakom kanalu moguće je pretraživati TV program po kategorijama (dečiji, dokumentarni, filmski, sportski, muzički...). Dodatno je moguće vršiti pretraživanje po ključnoj reči, pri čemu se u predviđeni prostor na ekranu unosi željena reč preko navigacijske tastature, bira opcija “traži”, a dobijeni rezultati pretraživanja aktiviraju se “klikom” preko navigacijske tastature.

Ekonomski aspekti

Tehnološke barijere nisu, dakle, nesavladive. Ekonomski aspekti uvođenja IP TV rešenja od ključnog su, međutim, značaja za (potencijalne) provajdere. Situacija na tržištu je takva da su kablovski operateri sve više okrenuti ka uvođenju telefonije u svoj postojeći portfolio usluga, s obzirom da već nude video servise i Internet. Obrnuto, za “telco” operatere glavni cilj uvođenje je video servisa, kao stavke koja nedostaje postojećim uslugama govora i Interneta.

Danas, kada su cene korišćenja širokopojasnog pristupa Internetu u opadanju i kada su prihodi od telefonskih usluga sve manji, IP televizija postaje glavna usluga oko koje se vodi borba između telefonskih i kablovskih operatera u cilju očuvanja pozicije na tržištu, uvećanja prosečnog mesečnog prihoda po pretplatniku, očuvanja postojeće baze korisnika i - načina da se razlikuju.

iSuppli Corporation, koji se bavi analizom tržišta, predviđa rast IP TV tržišta za faktor 34 u periodu od 2006. do 2011: sa 779,2 miliona dolara u 2006. na 26,3 milijarde u 2011. godini. To ne uključuje prihode od reklama. Pretpostavlja se da će, zajedno, kombinovane usluge „video na zahtev“ i „plati pa gledaj“, doneti oko 300 miliona dolara zarade u 2007. On-line reklamiranje preko IP TV rešenja jesu dodatni izvor prihoda.

iSuppli veruje da IP TV provajderi imaju dodatnu mogućnost da ponude oglašivačima servis sa dodatnom vrednošću kroz promovisanje putem interaktivne komunikacije. Krajnji korisnik i učestalost njegovih zahteva jeste najbolji on-line parametar uspešnosti određenog brenda koji se na ovaj način reklamira. Sve ovo upućuje da će advertising baziran na IP TV premašiti milijardu dolara u 2010. godini. Prihode nastavlja da diktira američko trzište. Predviđa se da će Severna Amerika zaraditi samo na korisničkoj pretplati više od 10 milijardi USD prihoda do 2011.

Virtuelno je realno

Da se IP TV rešenja nekome ne učine kao još jedna virtuelna bajka, navedimo niz realnih primera. Tako je najveći operater u Hong Kongu, PCCW, prvi put ponudio IP TV rešenje 2003. - NOW TV. Tada je bio pionir u ovoj oblasti, sa ponuđenih svega 23 raspoloživih kanala. U 2005. godini, broj pretplatnika porastao je na više od pola miliona i obezbedio 15 dolara prihoda po pretplatniku. Danas PCCW ima preko 750.000 petplatnika, a očekuje se porast do miliona.

NOW BNC (Business News Channel), 333. kanal po redu u ponudi NOW televizije, predstavlja dodatnu novinu u ponudi PCCW. Novi poslovni kanal koji je počeo sa emitovanjem u martu 2006. emituje stanje na lokalnoj berzi, kao i poslovne vesti iz celog sveta na interaktivan način, što do sada nije postojalo na trzištu Hong Konga. Krajnji korisnik prati stanje željenih kvota na berzi koristeći daljinski upravljač, dok u isto vreme gleda poslovne vesti. NOW BNC uživo pokriva više od 10 brokerskih i analitičarskih kuća koje komentarišuo aktuelna dešavanja na berzi. Pretplana za ovaj kanal košta 30 dolara mesečno (u periodu od 12 meseci), dok je pilot-korisnicima ponuđen po promotivnoj ceni od 15 dolara mesečno.

S obzirom da je PCCW dominantan i u pružanju 3G servisa, krajnji korisnici imaju mogućnost gledanja ovog poslovnog kanala ne samo kada su kod kuće, već i na putu, a preko svojih mobilnih telefona. Belgijski operator, Belgacom, startovao je sa rešenjem IP televizije 2004. godine pod nazivom Belgacom TV . Danas Belgacom ima više od 190.000 IP TV korisnika, 80 raspoloživih kanala za TV emitovanje i nudi 1.300 video naslova u okviru usluge „video na zahtev“. U februaru 2007, Belgacom je svojim korisnicima dodatno ponudio mogućnost digitalnog video rekordera, kao i servis „komforno gledanje“, koji omogućava pauziranje u toku direktnog prenosa i nastavak gledanja od momenta prekida do samog kraja.

Uvođenje televizije visoke definicije (HD TV - High Definition TV) sa značajno većom rezolucijom slike uskoro očekuje Belgacom korisnike - tačnije, dve trećine domaćinstava u Belgiji. Belgacom veruje da je sadržaj koji emutuje način da se istaknu i razlikuju od kablovskih operatera. Belgacom ima ekskluzivno pravo da prenosi fudbalske mečeve belgijske Juvelir lige tri godine, koji se nude krajnjim korinicima po principu „plati pa gledaj“. Belgacom TV je sa Warner Bros. potpisao ugovor koji garantuje da će filmovi u produkciji američke kompanije biti raspoloživi u videoteci (DVD) i ponuđeni u okviru Belgacom TV rešenja, video na zahtev, istovremeno.

Za mesečni račun koji uključuje širokopojasni pristup i Belgacom TV servis krajnji korisnici ovog operatera treba da izdvoje do 50 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: